Fenomen astronomic inedit ce apare o data la 8.000 de ani, vizibil pe cerul Romaniei

Fenomen astronomic inedit ce apare o data la 8.000 de ani, vizibil pe cerul Romaniei

Cometa C / 2014 Q2 a fost descoperita de astronomul amator australian Terry Lovejoy in august 2014 in constelatia Puppis (constelatie din emisfera sudica introdusa de catre astronomul francez Nicolas Louis de Lacaille in secolul al XVIII-lea). Pe 30 ianuarie cometa Lovejoy va ajunge la periheliu la o distanta de 1,29 UA de Soare", a explicat profesorul Ioan Adam, presedintele Asociatiei Astonomice "Sirius" - Club UNESCO.

acum 85 luni (6 Jan 2015)

Cometa C / 2014 Q2 a fost descoperita de astronomul amator australian Terry Lovejoy in august 2014 in constelatia Puppis (constelatie din emisfera sudica introdusa de catre astronomul francez Nicolas Louis de Lacaille in secolul al XVIII-lea).

Q2 este o cometa cu perioada orbitala lunga (de aproximativ 11500 ani).

"Conform previziunilor initiale, nu era de asteptat ca ea sa devina atat de stralucitoare. Daca in decembrie 2014 avea magnitudinea m = +5 (vizibila cu ochiul liber in conditii bune de cer), va ajunge la mijlocul lunii ianuarie 2015 la magnitudinea m = +4,1. Pe 7 ianuarie cometa (localizata in partea nordica a constelatiei Eridanus) va trece cel mai aproape de Pamant la o distanta de 0,47 UA (70 milioane km). Pe 30 ianuarie cometa Lovejoy va ajunge la periheliu la o distanta de 1,29 UA de Soare", a explicat profesorul Ioan Adam, presedintele Asociatiei Astonomice "Sirius" - Club UNESCO.

Coama cometei are o stralucire verde provenita de la moleculele de carbon diatomic (C2) fluorescente in radiatia ultravioleta a Soarelui. Culoarea provine din fluorescenta ionilor de monoxid de carbon (CO +).

In primele zile din ianuarie 2015, observatorii ar trebui sa caute cometa care trece prin constelatia Lepus, la sud de constelatia Orion. Cei care vor sa incerce observatii vizuale, trebuie sa aiba in vedere ca lumina Lunii interfereaza cu observatiile pentru urmatoarele doua saptamani (pe 5 ianuarie /ora 06:53 - Luna Plina, iar pe 13 ianuarie /ora 11:46 - Luna la Ultimul Patrar).

Pentru localizarea si observarea cometei prin telescop, trebuie utilizata efemerida pusa la dispozitie de Minor Planet Center.

In luna februarie cometa isi va continua deplasarea spre nord intre Andromeda si Perseu, urmand sa treaca aparent foarte aproape de Polaris la sfarsitul lunii mai, cand ar trebui sa aiba din nou o stralucire foarte slaba. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro