Femeile poloneze au iesit din nou in strada impotriva legii care interzice avortul

Femeile poloneze au iesit din nou in strada impotriva legii care interzice avortul

Jaroslaw Kaczynski, seful Partidului guvernant Lege si Justitie (PiS), a declarat recent ca vrea o noua lege care sa garanteze ca femeile duc sarcina la termen, chiar si in cazul in care fetusii sunt afectati de sindromul Down sau atunci cand nu exista nici o sansa de supravietuire. Partidul sau social conservator a castigat alegerile parlamentare si prezidentiale de anul trecut, cu ajutorul primit de la Biserica poloneza Romano-Catolica, de la mass-media catolica si de la alegatorii religiosi.

acum 90 luni (24 Oct 2016)

Este de asteptat ca protestele de strada sa culmineze luni, atunci cand unele femei au planificat, de asemenea, o greva.

Proteste similare au avut loc in urma cu trei saptamani, impotriva unei propuneri de interzicere totala a avortului.

Cea mai recenta runda de demonstratii a avut loc sub sloganul "Noi nu ne inchidem umbrelele" si a fost organizata ca raspuns la o noua propunere, care nu ar insemna o interdictie totala, dar ar criminaliza avorturile in cazurile in care fetusii nu sunt "viabili" sau au defecte grave.

Jaroslaw Kaczynski, seful Partidului guvernant Lege si Justitie (PiS), a declarat recent ca vrea o noua lege care sa garanteze ca femeile duc sarcina la termen, chiar si in cazul in care fetusii sunt afectati de sindromul Down sau atunci cand nu exista nici o sansa de supravietuire.

Partidul sau social conservator a castigat alegerile parlamentare si prezidentiale de anul trecut, cu ajutorul primit de la Biserica poloneza Romano-Catolica, de la mass-media catolica si de la alegatorii religiosi. Multi observatori vad in incercarile sale de a restrange in continuare avortul o modalitate de a rasplati electoratul religios pentru alegerea sa. Legea actuala, adoptata in 1993, interzice cele mai multe avorturi, cu unele exceptii facute numai in cazuri de viol, in cazul in care viata sau sanatatea mamei este in pericol sau in cazul in care fatul este deteriorat iremediabil.

In multe cazuri, cu toate acestea, medicii s-au declarat impotriva avorturilor si au refuzat sa le efectueze, chiar si in cazurile speciale.

Statisticile oficiale arata ca au avut loc 1.040 de avorturi legale in Polonia anul trecut, cu toate ca mult mai multe avorturi au loc in alte tari, femeile poloneze calatorind special pentru a efectua aceasta procedura sau comanda online pastile care induc avortul. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro