Femeile "fatale" din anii 1940, urmarite de Politia secreta: refugiata banuita ca ajuta evreii si "prostituata - spion"

Femeile

Ceea ce era si mai culminant din toata activitatea ei de filoevreica este urmatorul fapt: a permis si permite evreicei Hirsch sa asculte la aparatul de radio, ba chiar o si anunta sa vina la ea sa asculte emisiunile posturilor englezesti, rusesti si a celor clandestine in limba romana, stiri care apoi sunt comunicate de evreica Hirsch celorlalti evrei, care foarte de multe ori se aduna in casa evreului Hirsch, tocmai stiind ca sotia evreului are acces in casa plutonierului major Matusanu, unde asculta emisiunile radiofonice, ce-i intereseaza pe evrei, completau acuzatorii tinerei, in nota pastrata la Arhive.

acum 74 luni (1 Dec 2016)

Notele Politiei si Sigurantei au scos la lumina relatari despre femeile banuite de spionaj si actiuni subversive din Deva "multiculturala", tulburata in acei ani de razboi si de tensiunile interetnice. In 1941 si 1942, Rozalia a fost acuzata si urmarita mai mult timp de agentii si informatorii Politiei, pentru ca si-ar fi manifestat sentimente de preitenie pentru evreii din oras.

"Ea isi manifesta absolut numai astfel de sentimente si traieste numai in anturajul familiilor evreiesti, pe care le viziteaza si care o viziteaza la domiciliu in mod permanent, plimbandu-se chiar si pe strada numai cu aceste evreice prietene. Ba si mai mult fara niciun inconjur si in mod nepasator ca este sotie de militar vorbeste si pe strada chiar si in auzul publcului romanesc, cu aceste evreice cu care se plimba, numai in ungureste, cu toate ca acesta stiu foarte bine romaneste", se arata in nota secreta din 1942.

Iubirea de evrei, interzisa In acea perioada, comunitatea evreiasca din judetul Hunedoara numara circa 5.000 de persoane si se afla intr-o stare deprimanta, potrivit notelor informative.

"La venirea in Deva s-a asociat familiei evreiesti Stern, care tine bodega restaurantului Crucea Alba din Deva, cu care si astazi se plimba pe strada si se viziteaza. Cu familia evreului Hirsch, vecini, cu care sotie evreica este in permanenta atat la domiciliu cat si pe strada, vorbind numai ungureste si in mod demonstrativ", informau autorii notei secrete.

Ceea ce era si mai culminant din toata activitatea ei de filoevreica este urmatorul fapt: a permis si permite evreicei Hirsch sa asculte la aparatul de radio, ba chiar o si anunta sa vina la ea sa asculte emisiunile posturilor englezesti, rusesti si a celor clandestine in limba romana, stiri care apoi sunt comunicate de evreica Hirsch celorlalti evrei, care foarte de multe ori se aduna in casa evreului Hirsch, tocmai stiind ca sotia evreului are acces in casa plutonierului major Matusanu, unde... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro