Femeile din Iran sfideaza legile religioase, mergand pe biciclete in public

Femeile din Iran sfideaza legile religioase, mergand pe biciclete in public

"Este de neacceptat ca in 2016 sa auzi ca ciclistele au fost arestate in Iran pentru crima de a merge pe bicicleta intr-un loc public", a precizat Alinejad. Recent, mai multe femei din orasul Marivan au fost oprite de politia locala si obligate sa semneze o declaratie prin care promit ca nu vor mai merge pe bicicleta in public.

acum 74 luni (22 Sep 2016)

Anterior, femeile puteau merge pe bicicleta in Iran, atata timp cat respectau legile religioase. Participarea femeilor la aceasta miscare, care presupunea mersul pe bicicleta, a fost condamnata de mai multi clerici iranieni.

"Mersul pe bicicleta atrage adeseori atentia barbatilor si expune societatea la coruptie si, asadar, contravine castitatii femeilor, astfel ca trebuie sa fie abandonata", a declarat Khamenei pentru mass-media de stat.

Femei in campanie

Masih Alinejad, jurnalista care a initiat miscarea ce sustine ciclismul, le-a indemnat pe femei sa se laude ca merg pe bicicleta si sa foloseasca hashtagul #IranianWomenLoveCycling. Videoclipurile postate de ele au strans pana in prezent zeci de mii de vizualizari. Unul dintre ele ilustreaza o femeie care povesteste cum i-au fost spuse "lucruri urate" de catre barbati, in timp ce trecea pe langa ei cu bicicleta.

Masih Alinejad, stabilita in New York, a declarat: "Mi-au spus ca ele nu vor renunta pentru ca ele considera ca ciclismul este dreptul lor absolut". Masih Alinejad a mai spus ca este de condamnat o astfel de fetva impusa femeilor in secolul 21. "Este de neacceptat ca in 2016 sa auzi ca ciclistele au fost arestate in Iran pentru crima de a merge pe bicicleta intr-un loc public", a precizat Alinejad. Recent, mai multe femei din orasul Marivan au fost oprite de politia locala si obligate sa semneze o declaratie prin care promit ca nu vor mai merge pe bicicleta in public. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro