Femeia nevazatoare care n-a vazut niciodata culorile, dar se trateaza prin muzica. Este experta in note muzicale

Femeia nevazatoare care n-a vazut niciodata culorile, dar se trateaza prin muzica. Este experta in note muzicale

Finica Tiucsan are 47 de ani, dar nu ii dai mai mult de 40 de ani. Finica isi aminteste ca era doar o mana de om atunci cand a plecat de langa mama sa la Scoala de la Targu Frumos, unde a invatat pana la varsta de 14 ani. "M-am nascut cu acest talent, mi-a placut sa cant de mica, deci cant din pasiune si pot sa abordez orice stil de muzica, si populara, si usoara, si romante, dar pe scena imi cam tremura mainile si picioarele de emotie", marturiseste Finica. Finica a castigat mai multe concursuri de muzica organizate de Asociatia Nationala a Nevazatorilor din Romania: locul I la Pitesti, 1992 - muzica populara, locul II la Satu Mare, 1996 - muzica populara, locul I la Suceava, 2009 - romante, si acestea sunt doar cateva.

acum 32 luni (18 Nov 2017)

Finica Tiucsan are 47 de ani, dar nu ii dai mai mult de 40 de ani. Cu graiul ei moldovenesc, pe care si l-a pastrat intact desi traieste printre olteni de cativa ani buni, te cucereste pe loc cu zambetul si cu energia sa pozitiva.

Din cauza asta, nu a avut niciodata sansa sa vada chipul mamei sau razele de soare, dar acest necaz nu a coplesit-o, a avut puterea sa treaca peste acest handicap si sa-si faca un rost in viata. COPIII II PUNEAU PIEDICA LA SCOALA

Tatal Finicai Tiucsan a murit cand ea era foarte mica, asa ca mama sa a trebuit sa se descurce singura cu trei copii si nu le-a fost deloc usor. A ascultat sfaturile unor prieteni buni si a trimis-o pe fiica sa, chiar de la gradinita, sa invete in scoli speciale pentru nevazatori. Si-a dat seama ca doar in felul acesta ii da o sansa copilului sau de a realiza ceva in viata, de a se descurca singur.

Finica isi aminteste ca era doar o mana de om atunci cand a plecat de langa mama sa la Scoala de la Targu Frumos, unde a invatat pana la varsta de 14 ani. "Am plecat de acasa de la 6 ani, a fost greu la inceput. Dar nu a trecut mult timp si Finica Tiucsan si-a gasit un medicament pentru suflet, cum ii place sa spuna, in muzica, si acest lucru a ajutat-o in multe momente dificile din anii de scoala. Si acum ii multumeste mamei sale ca a avut intelepciunea si puterea de a-si da copilul nevazator la o scoala speciala, fiindca altfel ar fi fost condamnata sa-si petreaca toata viata intre patru pereti. Finica Tiucsan spune ca se intampla de multe ori in Romania ca unii parintii cu mentalitate retrograda sa nu isi trimita copiii nevazatori la scoli speciale, fie de teama ca nu s-ar descurca, fie pentru ca se multumesc cu acei banuti pe care statul ii acorda persoanelor cu nevoi speciale.

Finica a terminat liceul in 1989 si s-a intors la Suceava, unde a lucrat la cooperativa din oras, sectia de cartonaj, pana in anul 2005, cand u... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro