"Femeia nebatuta e ca moara neferecata" Cliseele care ne fac complici la abuz
Dincolo de trauma pe care o povesteau, mai toate erau profund afectate de cum au fost sau sunt percepute: ca vor fi condamnate de familie si prieteni ca au depus plangere impotriva propriului sot si sunt dispuse sa-i faca rau tatalui copiilor lor, ca oamenii sunt convinsi ca nu le-au fost credincioase sotilor si de-asta s-a ajuns la violenta, ca oamenii ar putea crede ca erau cheltuitoare si controlul cardurilor si salariului era perfect justificat in contextul asta". Suntem in cautare de proiecte care sa treaca dincolo de tipare de abordare si sa aduca noi perspective asupra temei - sa infatiseze publicului fenomenul violentei domestice in variatele lui forme si simptome, de la costuri pentru societate pana la traume personale duse in spate decenii la rand, de la neputinte legislative pana la cultura lui "bataia e rupta din rai".
Sa scrii despre violenta domestica inseamna, inevitabil, sa dai piept cu multimea de clisee care graviteaza in jurul a ceea ce noi - jumatate dintre noi, mai precis - inca mai credem ca ar fi o chestiune privata. E imposibil sa nu fi auzit, si voi, de "bataia e rupta din rai", "un barbat care nu-si bate femeia n-o iubeste cu adevarat" ori "femeile mai sunt batute si din vina lor". Clisee care, oricat de inofensive ar parea, ne fac complici la abuzurile de care ne desparte, uneori, doar un perete.
Jurnalistii care au documentat cazuri de violenta domestica stiu bine unde pot duce astfel de clisee. Iata ce-au inteles bursierii, pe parcursul documentarii, despre cliseele care ne condamna:
Jurnalistele Ana-Maria Ciobanu si Oana Sandu (Decat o Revista), au documentat in cadrul Burselor Superscrieri/Avon (2014), proiectul "Toata lumea din familia noastra" - 14 cazuri de violenta domestica reunite pe o platforma online special dedicata, ilustrata de artista vizuala Solene Cesbron. ANA-MARIA CIOBANU: Violenta nu se intampla numai in familiile needucate, sarace, dependente de alcool
"Am pornit la drum cu ideea de a demonta cliseele despre violenta. Tuturor specialistilor pe care i-am intervievat le-am cerut sa ne explice care sunt cliseele de care se lovesc in munca lor de advocacy, awareness, lucrul direct cu victimele, contact cu politia sau cu justitia. Tocmai de aceea am cautat o diversitate cat mai mare a povestilor pe care le-am documentat si am vorbit atat despre violenta in mediu rural, cat si in familii cu studii medii si superioare. Am simtit cliseele de perceptie foarte puternic in temerile victimelor pe care le-am intervievat. Dincolo de trauma pe care o povesteau, mai toate erau profund afectate de cum au fost sau sunt percepute: ca vor fi condamnate de familie si prieteni ca au depus plangere impotriva propriului sot si sunt dispuse sa-i faca rau tatalui copiilor lor, ca oamenii sunt convinsi ca ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro