Femeia comunista: Mama eroina, muncitoare, activista
Consolidarea regimului comunist in Romania a presupus eforturi concertate de promovare a femeii si de asezare in prim plan, dupa model sovietic, de desavarsire a identitatii sexului frumos din punct de vedere social si politic. Rolul traditional de mama si sotie este dublat acum de dreptul si responsabilitatea de a ocupa un loc in campul muncii si de a-si exercita noile atributii politice. Asadar, intr-o interpretare materialista a emanciparii femeii si in spiritul desfiintarii ordinii societatii patriarhale, de sorginte burgheza si deci decadenta, femeia trebuie eliberata de dependenta economica fata de barbat si introdusa in "procesul de productie la scara sociala".
Consolidarea regimului comunist in Romania a presupus eforturi concertate de promovare a femeii si de asezare in prim plan, dupa model sovietic, de desavarsire a identitatii sexului frumos din punct de vedere social si politic. Rolul traditional de mama si sotie este dublat acum de dreptul si responsabilitatea de a ocupa un loc in campul muncii si de a-si exercita noile atributii politice. Propaganda, intretinuta, in principal, de presa, zugraveste portretul femeii in comunism ca eroina reunind fantastice puteri de mama devotata, muncitoare zeloasa si luptatoare apriga in numele socialismului. Identitatile ce fac obiectul egalitatii, definite in raport cu societatea capitalista, acopera toate aspectele politice, economice si sociale, subsumate identitatii de clasa. Charles Fourier aprecia, nu chiar utopic, ca "nivelul de emancipare al femeii masoara gradul de evolutie al societatii".
Asadar, intr-o interpretare materialista a emanciparii femeii si in spiritul desfiintarii ordinii societatii patriarhale, de sorginte burgheza si deci decadenta, femeia trebuie eliberata de dependenta economica fata de barbat si introdusa in "procesul de productie la scara sociala". In viziunea lui August Bebel, exprimata in volumul Femeia si societatea, femeia care dispune de propria viata "pe langa munca in productie, va fi o alta parte a zilei educatoare, invatatoare, infirmiera, o a treia parte se va ocupa de arta sau de stiinta, iar a patra parte a zilei va indeplini o functie administrativa oarecare".
Este data o mai mare importanta rolului public al femeii, in detrimentul sferei private, unde activitatile legate traditional de identitatea feminina sunt neglijate. De altfel, August Bebel isi exprima convingerea ca "bucataria particulara este o institutie retrograda" ce trebuie desfiintata, intrucat provoaca indispozitii femeilor si le oboseste.
Emanciparea socialista a femeii
Conditia femeii in spatiul romanesc s-a construit simultan cu preo... Citeste intreg articolul pe realitatea.ro