Femeia care trebuie sa-i apare in Romania pe pacientii cu cancer: "Sora mea, ca pacient cu melanom, a facut eforturi inumane pentru a supravietui"

Femeia care trebuie sa-i apare in Romania pe pacientii cu cancer:

Violeta Astratinei este biolog si a lucrat timp de 19 ani in calitate de cercetator in Bucuresti, la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Mediului. Familia mea a fost profund afectata de acest cancer si am experimentat dureros lipsa de informatii, indiferenta si lipsa de suport din partea sistemului de sanatate din Romania, dar, mai ales, lipsa accesului la tratamentele care i-ar fi putut prelungi viata. De la chimioterapia fara beneficii reale pentru aceasta boala si un prognostic dramatic de sase-noua luni de supravietuire, in mai putin de sase ani, au fost testate, dezvoltate si aprobate pe piata europeana tratamente inovatoare, terapii target si imunoterapii care, in majoritatea cazurilor tratate astfel, prelungesc considerabil viata. Informarea pacientilor si a familiilor lor, dar si a medicilor si cercetatorilor in subiecte care tin atat de boala, de managementul inovativ al acesteia, cat si de ingrijirea medicala generala este extrem de importanta. Astfel de conferinte devin platforme pentru crearea si revigorarea oportunitatilor de colaborare cu diferiti actori implicati in decizia de sanatate si pentru trainingul cat mai multor voluntari si activisti care sa ajute si sa sustina interesele pacientilor.

acum 33 luni (27 May 2017)

Violeta Astratinei este biolog si a lucrat timp de 19 ani in calitate de cercetator in Bucuresti, la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Mediului. Ulterior s-a stabilit in Olanda, iar de doi ani si jumatate este a imbratisat o alta cariera, pentru a veni in ajutorul bolnavilor de cancer. Mai exact, Violeta Astratinei a devenit patient advocate, adica activista si sustinatoare a pacientilor cu melanom malign, cea mai grava forma de cancer de piele. Violeta activeaza ca voluntar in trei organizatii de pacienti: Melanoma Patient Network Europe, Dutch Melanoma Foundation si Asociatia Melanom Romania, a carei presedinta este. Violeta Astratinei lupta din rasputeri sa darame barierele in calea inovatiei - unul dintre motivele pentru care pacientii cu melanom din Romania au o rata de supravietuire sensibil mai redusa decat a pacientilor din Occident. In interviul pentru "Weekend Adevarul", Violeta Astratinei povesteste de ce la noi perspectivele sunt mai sumbre decat la altii si cum vrea sa schimbe asta. Familia mea a fost profund afectata de acest cancer si am experimentat dureros lipsa de informatii, indiferenta si lipsa de suport din partea sistemului de sanatate din Romania, dar, mai ales, lipsa accesului la tratamentele care i-ar fi putut prelungi viata. Tratamentele de care a beneficiat pana la urma au fost obtinute printr-o lupta epuizanta pentru supravietuire: campanii umanitare si participare la studii clinice, pentru care am facut drumuri lungi la cateva centre clinice din Europa. Ele s-au adaugat luptei in sine cu cancerul si durerii noastre de a o vedea, pana la urma, rapusa de boala. Dincolo de motivatie si de compasiune, pregatirea profesionala v-a oferit si ea resorturi de a va implica in aceasta lupta, care presupune, la randul ei, cercetare?

Dupa moartea surorii mele, am lasat in urma mult din ceea ce faceam inainte si am inceput sa-mi folosesc expertiza de cercetator si experienta adunata in anii cat ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro