Femeia care transforma "Tara Maramuresului" in "Tara lavandei"
Asociatie infiintata pentru mai multi producatori de lavanda Pentru ca productia a tot crescut, dar nu suficient cat sa acopere cererea pe piata, Monica s-a gandit sa infiinteze o asociatie, unde sa poata prelua si plantele cultivate de alti produatori din zona. "Pentru asta e nevoie de cantitate mai mare de flori, dar sper, cat de curand, sa reusim. Ea mai arata ca florile se pot distila verzi, dar si uscate, insa uleiul de cea mai buna calitate se obtine din mugurii de flori, iar pentru ca uleiul obtinut in urma probelor de laborator se anunta de o puritate mxima, a inceput deja negocieri cu firme din Statele Unite. Pentru ca pasiunea ei pentru aceasta planta nu mai avea limite, a consumat lichior de lavanda, ceaiuri, bai cu uleiuri eseniale, a ajuns la un moment dat intoxicata la spital, unde a avut nevoie o luna de zile de spitalizare, sub perfuzii.
Monica Marchis (49 ani) este reprezentanta unei asociatii din care fac parte mai multi cultivatori de lavanda din Maramures. Prima oara cand a luat contact cu aceasta planta a fost prin 2009, cand Monica locuia de 20 de ani in Italia, dar avea doua firme pe care le administra, ea avand la baza studii juridice. Lavanda a facut-o sa renunta la viata ei din Italia si sa vina acasa, unde a inceput o munca titanica pentru a descoperi secretele acestei plante. Am apelat si la facultatile de agronomie din tara, dar nu prea se studiaza plantele medicinale la noi, asa ca a trebuit sa punem noi umarul. Am plecat in strainatate, am participat la congrese internationale cu tema plantelor medicinale, am intrat in contact cu alti producatori de plante medicinale, sa adunam cat mai multe informatii", povesteste ea acum. Ea spune ca a fost nevoie de un efort imens, pentru a descoperi secretele lavandei si pentru a determina misterioasa planta sa-si elibereze parfumul. "Sunt multe specii ornamentale, care sunt un pic mai mici ca dimesiune, dar sunt si sunt specii medicinale. Speciile astea medicinale sunt si ele cu diferite denumiri, in functie de culoare, de marime etc. Noi am reusit sa scoatem o specie numita Lavanda Angustifolia Vera, de o puritate destul de mare. Am incercat toate tehnicile de culturi, acum stim ce avem de facut, cum se infiinteaza o cultura, cum se face economie la asta", mai spune ea.
Speciile medicinale ale lavandei sunt cele mai cautate si se folosesc intens in industria farmaceutica, dar si in cea a cosmeticelor, in special a parfumurilor. "E una dintre cele mai puternice specii de plante medicinale.
Produsele realizate doar manual, ecologic
Productia europeana de ulei esential de lavanda nu acopera necesarul pe piata, asfel ca se mai fabrica si artificial, in laboratoare. Tocmai de aceea, produsele naturale, asa cum sunt cele realizate la Satulung din Maramures, sunt extrem de ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro