Femeia care ii innebunea pe soldatii romani. Zeita Venus, goala - ultima descoperire, explicata de specialisti

Statueta a fost descoperita la baza unui dintre turnurile Portii Sinistra de la castrul din Buciumi, cu ocazia sapaturilor efectuate acolo de arheologii Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau pentru punerea in valoare si restaurarea sitului prin proiectului "Circuitul castrelor romane", implementat de Consiliul Judetean. Proiectul prevede, pe langa lucrari de conservare primare, consolidare si reabilitare functionala si volumetrica pentru principalele obiective ale celor doua castre, si realizarea infrastructurii turistice necesare introducerii celor doua obiective intr-un circuit de vizitare: de la reabilitari de drumuri si parcari, la toalete publice, centru de informare turistica si iluminat ambiental.

acum 62 luni (5 Jun 2015)

Statueta a fost descoperita la baza unui dintre turnurile Portii Sinistra de la castrul din Buciumi, cu ocazia sapaturilor efectuate acolo de arheologii Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau pentru punerea in valoare si restaurarea sitului prin proiectului "Circuitul castrelor romane", implementat de Consiliul Judetean.

"Au mai aparut la Buciumi astfel de statuete, dar nu asa de frumoase. E-adevarat, ii lipseste putin din partea de jos, soclul, dar sper sa putem inlocui acea parte", a declarat pentru Adevarul Horea Pop, seful Sectiei de Cercetare din cadrul Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau. Venus este reprezentata alaturi de Amor, care in mitologia romana era fiul lui Zeus si al lui Venus, care cu sagetile lui semana dragostea atat printre zei, cat si in randul muritorilor.

Reprezentarea zeitei alaturi de fiul sau l-a facut pe muncitorul care a dezvelit statueta sa creada ca o are in fata de Fecioara Maria.

Horea Pop spune ca astfel de statuete erau, cu doua milenii in urma, o prezenta constanta in viata militarilor romani.

Dat fiind faptul ca, in toate reprezentarile ei, Venus apare goala, o alta explicatie a prezentei statuetelor in mediile preponderent masculine ar fi conotatiile sexuale pe care militarii, tinuti departe de femei uneori lungi perioade de timp, le atribuiau acestor obiecte.

Saci intregi de material arheologic, descoperit in zona

Desi situl a fost cercetat in multe alte randuri, arheologii au descoperit, acum, nu doar statueta, ci si o cantitate impresionanta de material arheologic - de la ceramica, la fragmente metalice si monede de epoca romana. "Am gasit o groapa de provizii, cu opaite cu stampile ale mesterilor, cu o moneda de bronz de epoca romana si o cantitate imensa de material ceramic, din care o parte va putea fi reconstituit.

Primul sit arheologic cu lift

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro