Femeia care a reusit sa-i suceasca mintile lui Alexandru Vlahuta. Vesnic amorezat, scriitorul a avut o singura mare iubire care l-a putut tine in frau

Femeia care a reusit sa-i suceasca mintile lui Alexandru Vlahuta. Vesnic amorezat, scriitorul a avut o singura mare iubire care l-a putut tine in frau

Dupa esuarea celor doua casnicii, Vlahuta de recasatoreste, cand avea 47 de ani, cu Alexandrina Ruxandra Galca, fiica unui proprietar de terenuri, o femeie alaturi de care nestatornicul scriitor si-a gasit linistea de care avea nevoie. "Din compasiune fata de consatenii care nu aveau posibilitatea de a-si da copiii la scoala s-a gandit ca in surplusul de spatiu pe care il avea sa infiinteze o scoala la nivel de gimnaziu careia i-a dat forma de scoala de menaj si gospodarie, ce putea fi urmata numai de fete.

acum 86 luni (5 Dec 2015)

Dupa doua casatorii nereusite (Ida Pagano si Margareta Dona), Vlahuta se va recasatori, la 1 aprilie 1905, cu Alexandrina Ruxandra Galca, fiica unui mic proprietar. Pagano, cu care a convietuit sapte ani, apoi a fost casatorit opt ani cu Margareta Dona, fiica fostului sef de Stat Major al Armatei Romane intre 1884-1886, generalul Nicolae Dona.

Dupa esuarea celor doua casnicii, Vlahuta de recasatoreste, cand avea 47 de ani, cu Alexandrina Ruxandra Galca, fiica unui proprietar de terenuri, o femeie alaturi de care nestatornicul scriitor si-a gasit linistea de care avea nevoie.

"Ruxandra, care era sora prefectului de Ramnic, Nicolae Galca, i-a oferit lui Vlahuta o casa frumoasa, multe carti, un pic de avere pentru linistea batranetilor, dar si un cadru propice scrisului, casa lor fiind adesea vizitata de numerosii prieteni ai lui Alexandru Vlahuta", ne-a precizat Florin Dirdala, istoric la Arhivele Nationale Vrancea. "O femeie capabila de toate devotamentele"

De la sotia sa, Vlahuta a primit ca zestre casa din Dragosloveni - sat asezat "intr-o zona de podgorii, unde colinele isi dau mana cu sesurile dinspre sud" - si circa 24 pogoane de vie. A gasit o tovarasa deosebit de inteligenta si capabila de toate devotamentele, de cari este atat de setoasa o inima de artist".

In casa de la Dragosloveni aveau cele mai frumoase intalniri ale scriitorilor, Vlahuta fiind vizitat constant de marii scriitori care ii erau prieteni, iar sotia sa, Ruxandra, s-a dovedit a fi mereu o gazda perfecta. Practic, casa lui Vlahuta era o casa a prieteniei ridicata la rang de virtute.

Vlahuta isi intampina din pridvorul casei oaspetii veniti de la Bucuresti, respectiv I.L. oricat ar fi de marete, ca sa nu ne subjuge si sa ne lege gandurile in preajma lor mai au nevoie si de cateva slove si de cateva icoane din povestea infinita a omului soldat, artist si preot.

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro