Femeia care a pus pe picioare sura plina cu povesti vechi taranesti. "Dati-ne sansa sa ducem traditia mai departe"

Femeia care a pus pe picioare sura plina cu povesti vechi taranesti.

A reconstituit un interior de casa taraneasca Intr-o incapere din incinta Centrului de Informare Turistica, pusa la dispozitie de catre autoritatile din comuna Creaca, femeia a recreat fragmente din satul de odinioara, asa cum l-au cunoscut bunicii si strabunicii nostri, si chiar a reconstituit un interior de casa taraneasca specific zonei. Colectie de unelte pentru muncile campului Cei care trec pragul ineditului muzeu pot admira aici exponate care faceau parte din casele taranesti de altadata, de la sterguri, toale, farfurii de lut, costume populare, fotografii vechi, ladoaie, dar si unelte folosite in gospodarie si la muncile campului, printre care lada de bucate, suveica, vartelnita, hecele (unealta de pieptanat si scarmanat lana, canepa sau inul), sitaul (presa pentru struguri), plugul, unelte de sapat.

acum 84 luni (9 Dec 2017)

Stia ca nu-i va fi deloc usor, asa ca a apelat la tehnologia moderna si a creat pe Facebook grupul "Dati-ne sansa sa ducem traditia mai departe". A reconstituit un interior de casa taraneasca

Intr-o incapere din incinta Centrului de Informare Turistica, pusa la dispozitie de catre autoritatile din comuna Creaca, femeia a recreat fragmente din satul de odinioara, asa cum l-au cunoscut bunicii si strabunicii nostri, si chiar a reconstituit un interior de casa taraneasca specific zonei. Stergare, perne, peretare, Biblii vechi de peste 100 de ani, toale, vase din ceramica, desagi, un razboi de tesut sunt doar cateva dintre obiectele care pot fi admirate in Odaia Crinei. Aproape toate reprezinta donatii de la oamenii locului, de la prieteni sau de la oameni necunoscuti care au raspuns apelului de pe Facebook. M-am gandit ca va fi benefic pentru copiii nostri, carora sa le oferim astfel posibilitatea unei intoarceri in timp, sa cunoasca aspecte din viata comunitatii noastre de odinioara, sa stie ce inseamna traditia romaneasca si sa invete sa pastreze cu respect obiectele vechi, care ne definesc existenta.

Cand vorbeste despre meleagurile in care s-a nascut si a copilarit, sufletul femeii tresalta de bucurie la fiecare amintire legata de satul sau: "Ce loc poate fi mai minunat decat cel in care ai vazut lumina zilei? Sura unei familii din Jac, restaurata

Cum marea ei dorinta era sa infiinteze un muzeu etnografic acasa, in satul Jac, s-a ambitionat sa isi vada visul cu ochii, astfel ca, la doar cateva luni distanta de inaugurarea Odaii Taranesti, un alt proiect etnografic a prins contur. Nu m-am descurajat si, cu multa munca, entuziasm si ajutor din partea celor apropiati am reusit sa restaurez spatiul si sa il transform intr-un loc incarcat de traditie si de povesti vechi", spune femeia.

Sura din Jac FOTO mirel-matyas.blogspot.com

Recunoaste ca i-a fost... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro