Felix Steiner: Terorismul ca normalitate? Dupa atentatul de la Manchester, Europa apeleaza la ritualurile binecunoscute pentru a-si ascunde neputinta| COMENTARIU DW

Sau sa urmeze exemplul pragmatic al lui Donald Trump la Riad: in jur de 50 de sefi de stat din diverse tari predominant musulmane - in frunte cu regele Arabiei Saudite - au semnat un contract prin care se angajeaza ca vor opri finantarea directa sau indirecta a "Statului Islamic" din tarile lor.

acum 61 luni (25 May 2017)

Dupa atentatul de la Manchester, Europa apeleaza la ritualurile binecunoscute pentru a-si ascunde neputinta.

Steiner incepe comentariul intrebandu-se "cat de bolnav trebuie sa fie cineva care isi alege in mod constient" sa atace copii si tineri, la un concert.

"Alegerea locului a fost deosebit de perfida: concertul unei vedete indragite de adolescenti. Cand ne amintim de propria adolescenta sau daca avem copii de varsta adolescentei, stim cu cat entuziasm este asteptata o seara speciala de acest fel. Dar cat de bolnav trebuie sa fie cineva care isi alege in mod constient astfel de victime?", scrie el.

"Dupa atentat, viata pare sa continue in Europa de parca nu s-ar fi intamplat nimic: Oamenii vor merge mai departe la concerte, in mall-uri, la meciuri de fotbal sau la Zilele Bisericii care se desfasoara in aceasta saptamana in Germania. Poate se vor simti nelinistiti, dar vor merge in continuare la astfel de evenimente: pentru ca au ajuns, deja demult, sa accepte pericolul terorist ca pe o normalitate. Extrema dreapta va considera ca aceasta atitudine e un semn de slabiciune si va vorbi in continuare despre o expulzare a tuturor musulmanilor din Europa. Iar toti ceilalti vor spune ca atitudinea calma reflecta taria cetatenilor batranului continent, fiindca nu avem voie sa ne lasam intimidati si invinsi de terorism. Cu toate acestea, politicienii au datoria - si posibilitatea - sa schimbe ceva: de pilda, sa supravegheze si sa interzica, daca e necesar, toate lacasurile de cult in care s-au radicalizat teroristii. Sau sa urmeze exemplul pragmatic al lui Donald Trump la Riad: in jur de 50 de sefi de stat din diverse tari predominant musulmane - in frunte cu regele Arabiei Saudite - au semnat un contract prin care se angajeaza ca vor opri finantarea directa sau indirecta a "Statului Islamic" din tarile lor. Poate ca acest contract nu va avea niciun efect asupra prevenirii atentatelor teroriste din orasele europene - ramane de vazut ce va adu... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro