FBI si secretele "Drumului matasii"

Agentia federala americana nu a explicat cu precizie cum l-a identificat pe seful sitului specializat in vanzarea drogurilor, Silk Road, sau cum a localizat serverele, desi Silk Road era protejat de un dublu sistem de securitate foarte perfectionat. Din 2010, Islanda a modificat legislatia in asa fel incat sa devina "un refugiu mondial de date", adica un centru de aparare a libertatii de expresie si a respectarii vietii private pe Internet, o protectie care totusi nu se extinde la traficantii de stupefiante.

acum 73 luni (15 Sep 2014)

Agentia federala americana nu a explicat cu precizie cum l-a identificat pe seful sitului specializat in vanzarea drogurilor, Silk Road, sau cum a localizat serverele, desi Silk Road era protejat de un dublu sistem de securitate foarte perfectionat. La 1 octombrie 2013, Ross Ulbricht, alias Dread Pirate Roberts, patronul sitului Silk Road (Drumul matasii) era arestat de FBI la San Francisco.

Pe de o parte, traficul de date tranzita prin TOR, reteaua cifrata si asigura anonimatul serverelor repartizate in intreaga lume, era conceput pentru bruierea pistelor. Pe de alta parte, tranzactiile financiare se faceau in bitcoin, moneda electronica a carei circulatie este dificil de supravegheat si Silk Road actiona ca "un tert de incredere" remunerat prin comision. La randul lor, avocatii lui Ross Ulbricht au incercat sa profite de emotia provocata de dezvaluirile lui Edward Snowden asupra programelor de supraveghere ale NSA pentru a lansa o teorie - FBI a primit ajutorul serviciilor secrete americane. Or, o astfel de interventie, ilegala intr-o afacere de drept comun privind un cetatean american, ar fi putut antrena anularea oricarei proceduri. El afirma ca echipa sa nu a primit ajutorul unei alte agentii federale si nu a recurs la o "backdoor", care permite introducerea intr-o masina, nici la o alta metoda de penetrare ilicita. Pentru identificarea si localizarea Silk Road, echipa a exploatat un defect in configuratia paginii de primire a sitului. Conectandu-se ca orice client, apoi analizand traficul intre ordinatoarele FBI-ului si cel al Silk Road, agentul Tarbell a observat ca una dintre adresele IP transmisa de servere pentru validarea conexiunii nu corespundea cu nici un releu TOR. El a verificat localizarea serverului cu aceasta adresa IP si a descoperit ca ducea la o gazda comerciala instalata in Islanda. Odata identificata aceasta adresa IP, SUA au trimis autoritatilor islandeze o cerere de extradare judiciara si anchetatorii din Reykjavik au notat ca serv... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro