Fascinanta poveste a sotiei lui Ion Pillat. De ce a fost interzisa de comunisti si plasata in arest fortat la domiciliu

Fascinanta poveste a sotiei lui Ion Pillat. De ce a fost interzisa de comunisti si plasata in arest fortat la domiciliu

Maria Procopie-Dimitrescu a urmat in particular clasele primare si secundare, a studiat pianul si a luat lectii de desen cu pictorii Costin Petrescu (autorul frescelor din Sala Mare a Ateneului) si Jean Steriadi, sub al carui indemn a debutat la Salonul Tinerimii Artistice (1914, cu pseudonimul Brates, denumirea unui afluent al Prutului, si nu acela de dinaintea casatoriei, cum am gasit intr-un respectabil volum dedicat Scrisorilor lui Liviu Rebreanu)", arata Corneliu Lupes in lucrarea "Maria Pillat Brates - o acuarelista interzisa". Din pertinente informatii familiale reiese ca alaturi de sotul ei a facut calatorii in Franta, Spania, Italia, Yugoslavia, Grecia, Germania, Cehoslovacia si ca a fost deosebit de apreciata de criticii vremii, George Oprescu, Alexandru Busuioceanu, Ion Frunzetti, Stefan Nenitescu, dar si de maestriii artelor frumoase, precum Nicolae Tonitza, Olga Greceanu, Ion Stefanescu", se prezinta in lucrtarea "Maria Pillat Brates - o acuarelista interzisa".

acum 44 luni (31 Jul 2017)

Maria Pillat Brates este fiica juristului Ion Procopie-Dumitrescu si a Ecaterina, nascuta Iliescu. "Ion Procopie-Dumitrescu (1845-1921) de profesie jurist, fusese ajutor de primar si loctiitor al lui C. Maria Procopie-Dimitrescu a urmat in particular clasele primare si secundare, a studiat pianul si a luat lectii de desen cu pictorii Costin Petrescu (autorul frescelor din Sala Mare a Ateneului) si Jean Steriadi, sub al carui indemn a debutat la Salonul Tinerimii Artistice (1914, cu pseudonimul Brates, denumirea unui afluent al Prutului, si nu acela de dinaintea casatoriei, cum am gasit intr-un respectabil volum dedicat Scrisorilor lui Liviu Rebreanu)", arata Corneliu Lupes in lucrarea "Maria Pillat Brates - o acuarelista interzisa".

S-a casatorit cu poetul Ion Pillat Maria Pillat Brates s-a casatorit, in anul 1915, cu poetul Ion Pillat, devenind din ce in ce mai apreciata. Din pertinente informatii familiale reiese ca alaturi de sotul ei a facut calatorii in Franta, Spania, Italia, Yugoslavia, Grecia, Germania, Cehoslovacia si ca a fost deosebit de apreciata de criticii vremii, George Oprescu, Alexandru Busuioceanu, Ion Frunzetti, Stefan Nenitescu, dar si de maestriii artelor frumoase, precum Nicolae Tonitza, Olga Greceanu, Ion Stefanescu", se prezinta in lucrtarea "Maria Pillat Brates - o acuarelista interzisa". A fost prigonita de comunisti Dupa moartea sotului ei, care a coincis cu preluarea puterii de catre comunisti, a inceput calvarul pentru artista. In anul 1949 "a facut inchisoare la Botosani pentru ca nu platisera darile pentru cele zece hectare de pamant, pe care le avusese la Havarna (localitate vecina cu Livenii lui Enescu n.n.), in nordul Moldovei si care fusesera deja nationalizate. (...) A avut cinci ani de domiciliu fortat la Miercurea-Ciuc, de unde n-au lipsit preocuparile plastice: acuarele si desen. Scoasa la pensie de Uniunea Artistilor Plastici din Republica Populara Romana Intre timp, este scoasa fortat din Uniunea Artistilor Plastici di... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro