Fascinanta poveste a cantecului "Sanie cu zurgalii". Melodia a stat la baza unor scandaluri internationale de plagiat

Fascinanta poveste a cantecului

Un alt cover al piesei a fost realizat de formatia belgiana Vaya con Dios, care in 1998 face un cover al piesei "Johnny", creditandu-l pe Les Paul ca autor al melodiei.In 2001, la 9 ani de la decesul lui Stein, Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor Romani - Asociatia Drepturilor de Autor se sesizeaza din oficiu pentru a face dreptate, intentand un alt proces pentru plagiat, a mai notat sursa citata.

acum 67 luni (25 Aug 2017)

Versiunea cea mai cunoscuta romanilor a melodiei "Sanie cu zurgalai" este cea cu acelasi nume interpretata de cantareata de muzica populara Maria Lataretu. De-a lungul anilor, insa, cantecul a fost readaptat si de catre artisti internationali, cum ar fi Edith Piaf sau Vaya con Dios, fapt ce a dus la deschiderea unor procese de plagiat.

Piesa este lansata sub numele de "Cling, cling, cling" de catre cantaretul Silvian Florin, in 1937, insa devine cu adevarat celebru in 1949, atunci cand sursa citata mentioneaza ca a fost cantat pentru prima data de catre Maria Lataretu, intr-o forma folclorica.

"Popularitatea piesei (in izolatul bloc comunist) a provocat si o atractie pentru plagiat, astfel ca, in 1953, chitaristul american de jazz, country si blues Les Paul (1915-2009) preia si isi insuseste melodia, dar nu dupa forma originala a lui Stein, ci mai degraba dupa varianta fara refren a Mariei Lataretu. Textul, Johnny is the boy for me, care nu are nicio legatura cu sania si nici cu zurgalaii, a fost scris de Paddy Roberts (textier si cantaret englez, n.

Linia melodica a cantecului a fost folosita si de Edith Piaf, care a preluat cantecul de la Les Paul si il inregistreaza cu textul in franceza "Johnny, tu n'es pas un ange" scris de Francis Lemarque. Un alt cover al piesei a fost realizat de formatia belgiana Vaya con Dios, care in 1998 face un cover al piesei "Johnny", creditandu-l pe Les Paul ca autor al melodiei.In 2001, la 9 ani de la decesul lui Stein, Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor Romani - Asociatia Drepturilor de Autor se sesizeaza din oficiu pentru a face dreptate, intentand un alt proces pentru plagiat, a mai notat sursa citata. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro