Fara precedent: CCR cere anchetarea unui judecator care i-a criticat decizia in cazul anchetei OUG 13 intr-un editorial

Sesizarea a fost facuta "in legatura cu conduita pe care domnul Ciprian Coada, judecator la Curtea de Apel Constanta - Sectia Penala, a ales sa o adopte in mod public fata de solutia pronuntata de Curtea Constitutionala", privind conflictul constitutional intre Executiv si Parchetul General si DNA.

acum 41 luni (27 Mar 2017)

Sesizarea a fost facuta "in legatura cu conduita pe care domnul Ciprian Coada, judecator la Curtea de Apel Constanta - Sectia Penala, a ales sa o adopte in mod public fata de solutia pronuntata de Curtea Constitutionala", privind conflictul constitutional intre Executiv si Parchetul General si DNA. Curtea Constitutionala a aratat ca ancheta procurorilor DNA legata de adoptarea OUG 13/2017 nu intra in competentele procurorilor, deoarece acestia nu pot face cercetari privind oportunitatea si legalitatea unui act normativ adoptat de legiuitor.

"Din punctul meu de vedere, analizand existenta unor fapte ca infractiuni si impunand Ministerului Public o solutia de clasare, Curtea Constitutionala a savarsit un amestec in domeniul unei alte puteri organizate in stat, astfel incat o asemenea decizie nu poate fi aplicata si respectata intocmai, fata de cadrul legal si constitutional actual", arata magistratul, Ciprian Coada, in editorialul "Ordinea de zi: in cautarea prestigiului pierdut", publicat pe portalul juridice.ro. "Asa fiind, investigarea faptelor de natura penala nu poate fi impedicata datorita existentei unei proceduri alternative de control constitutional, deoarece, oricat de mult isi doreste, nici Curtea Constitutionala si nicio alta autoritate publica nu isi pot crea un statut supraconstitutional, respectarea Constitutiei si a suprematiei sale fiind obligatorie pentru toti subiectii de drept, potrivit articolului 1 din actul fundamental. Le ofer chiar eu un punct de plecare: incalcarea de catre diferiti functionari publici si inalti demnitari ai statului a regimului incompatibilitatilor prevazute de lege si neconsemnarea in propriile declaratii de interese a apartenentei unora la unele forme de asociere, care ar putea fi asimilate organizatiilor secrete interzise prin Constitutia Romaniei", a scris Ciprian Coada. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro