Fara entuziasm, UE face concesii Turciei

Bruxellesul s-a angajat, la summitul UE-Turcia de duminica, sa acorde 3 miliarde euro Ankarei ca ajutor pentru controlul frontierelor sale si sa redeschida negocierile intrarii Turciei in Uniune. Vize si aderare Ankara s-a angajat in cadrul acestui plan sa faca frontierele sale cu UE - principala poarta de intrare a migrantilor in Europa - mai impermeabile pentru migrantii economici si sa coopereze in lupta contra retelelor de calauze care opereaza de pe coastele turce.

acum 79 luni (30 Nov 2015)

Bruxellesul s-a angajat, la summitul UE-Turcia de duminica, sa acorde 3 miliarde euro Ankarei ca ajutor pentru controlul frontierelor sale si sa redeschida negocierile intrarii Turciei in Uniune.

Partener indispensabil pentru indiguirea fluxului de migranti care converg spre Europa, Turcia a incheiat cu UE un acord prin care Ankara primeste ajutor financiar si o relansare a negocierilor de aderare la Uniune. Summitul nu a suscitat entuziasm si participantii au reamintit ca deja s-au inteles cu dificultate in septembrie asupra repartizarii a 160.000 de refugiati la venirea lor in Italia si in Grecia.

In schimbul implicarii sale in cea mai mare criza migratorie in Europa de la finele celui de-al Doilea Razboi Mondial, Guvernul turc va primi 3 miliarde euro ca ajutor european pentru finantarea gazduirii migrantilor aflati pe teritoriul turc care cuprind in principal 2,2 milioane de refugiati sirieni. Europenii s-au ferit sa detalieze ajutorul lor de 3 miliarde euro, declaratia finala a summitului precizand ca este vorba de o suma "initiala".

In patru ani si jumatate, razboiul in Siria a provocat peste 250.000 de morti si peste 12 milioane de deplasati si refugiati. "Vom controla cu precizie utilizarea celor 3 miliarde de euro", a promis presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, al carui Executiv a negociat planul comun de actiune "activat" duminica intre cele doua parti.

Vize si aderare

Ankara s-a angajat in cadrul acestui plan sa faca frontierele sale cu UE - principala poarta de intrare a migrantilor in Europa - mai impermeabile pentru migrantii economici si sa coopereze in lupta contra retelelor de calauze care opereaza de pe coastele turce.

In plan politic, partile au convenit sa "redinamizeze" negocierile de aderare a Turciei la UE, aflate in punct mort de ani de zile. Dar nu s-a mentionat si deschiderea capitolelor 23 si 24 (justitie, libertati publice), de asemenea cerute de Ankara.

Cipru ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro