Faptele criminale ale Armatei Rosii "eliberatoare". Samanta-rea a abuzurilor si a groazei: violuri, jafuri, devastari si sfidarea autoritatilor, in Vrancea

Faptele criminale ale Armatei Rosii

Vandali la drumul mare Tot cam in aceeasi perioada, pensionarul Dimitrie Budala, din Focsani, se adresa cu o plangere la Prefectura Vrancea in care reclama ca a fost jefuit de armatele rusesti, care i-au spart casa si au furat toata agoniseala sa de-o viata: imbracaminte, incaltaminte, bijuterii, obiecte de toaleta, asternuturi, dar si o mare suma de bani, pusa bine pentru inmormantare, lasandu-i pe el si pe sotia sa complet saraci, dupa cum s-a exprimat focsaneanul in scrisoare. La Panciu, in perioada 26 august-25 septembrie 1944 rusii au furat numai de la Cooperativa Viticola Podgoria Panciu 600 de litri de vin vechi, sase balerci a cate 500 de litri de vin, sute de litri de rachiu.

acum 99 luni (26 Aug 2015)

In doar doua zile de la momentul istoric 23 august, trupele sovietice au si ajuns in Vrancea, unde s-au comportat ca si cum s-ar fi aflat pe un teritoriu inamic.

In arhivele vrancene se afla numeroase marturii ale prezentei nefaste a ostasilor Armatei Rosii in Vrancea, care s-au dedat la abuzuri fara margini pe care cei mai in varsta si le aduc aminte si astazi cu groaza. Istoricii focsaneni Ramona Miron si Horia Dumitrescu au cercetat arhivele vremii si au reusit sa surprinda date relevante despre ororile comise de sovietici in timpul ocupatiei lor.

Primele probleme au fost semnalate de Primaria din Adjud, care anunta intr-un memoriu catre Prefectura ca pe 25 august, dimineata, orasul era deja ocupat de Armata Rosie. 6/22 septembrie 1944 ca "localul nostru fiind la marginea orasului trupele sovietice poposesc aici si adesea intra in local sau curte, jefuiesc, strica, sparg ce intalnesc si pleaca luand cu ei bunuri de care au nevoie: 3 camioane cu lemne, se urca la etaj, scot ferestrele cu geamuri fi de acolo le arunca jos in masina, incarca cu bratele arhiva, cartile, rup robinetele ciusmelelor inundand localul", se arata in informarea catre Prefectura. Vandali la drumul mare

Tot cam in aceeasi perioada, pensionarul Dimitrie Budala, din Focsani, se adresa cu o plangere la Prefectura Vrancea in care reclama ca a fost jefuit de armatele rusesti, care i-au spart casa si au furat toata agoniseala sa de-o viata: imbracaminte, incaltaminte, bijuterii, obiecte de toaleta, asternuturi, dar si o mare suma de bani, pusa bine pentru inmormantare, lasandu-i pe el si pe sotia sa complet saraci, dupa cum s-a exprimat focsaneanul in scrisoare. Cum a fost spre exemplu incidentul din comuna Floresti, unde mai multe grupuri razlete de soldati rusi au mers sa jefuiasca oameni, s-au imbatat si au impuscat o femeie si un barbat.

De furia soldatilor sovietici nu au scapat nici asezamintel... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro