Fantoma feudalismului in Republica Moldova: cum a ajuns Vladimir Plahotniuc "Abramovici al Moldovei"
Acest feudalism de facto intr-un pretins stat de drept, cladit pe clientelism si retele informale de autoritate, este mediul in care Vladimir Plahotniuc a si ajuns "Abramovici al Moldovei" - afaceristul care controleaza sectoare largi din economie si dispune de influenta politica enorma prin intermediul oamenilor loiali propulsati in fruntea institutiilor statului care-i reveneau, prin algoritmul de guvernare, Partidului Democrat. Daca ii va reusi,el isi va instaura controlul personal asupra sistemului feudal de putere din Republica Moldova, tipic pentru o societate in deficit cronic de modernitate,anexata de un Imperiu Rus cvasifeudal de la o Moldova practic inca feudala, relatiile de putere de tip feudal fiind apoi conservate de sistemul sovietic si preluate in interes propriu de elita politica "independentista" provenita din nomenclatura locala sovietica, dupa 1991.
>
Tabara care aparent il sustine pe Vladimir Plahotniuc pentru functia de prim-ministru este formata in primul rand din reprezentantii Partidului Democrat, in numar initial de 19 deputati, la care s-a mai alaturat un transfug din Partidul Socialistilor. Urmeaza 14 deputati care au ajuns in parlament pe listele Partidului Comunistilor, insala sfarsitul lui decembrie 2015 au ales sa faca parte dintr-o grupare politica pe care au denumit-o Platforma Social-Democrata si care cuprinde acum si fractiunea Partidului Democrat, dar la care a aderat si fostul liberal-democrat Petru Stirbate. In total, avem 35 de deputati loiali de acum conducerii Partidului Democrat, adica finantatorului partidului, vicepresedintele Vladimir Plahotniuc. In sfarsit, in zilele de 11-12 ianuarie, 7 deputati liberal-democrati (din 18, cati raman in Parlament dupa arestarea lui Vladimir Filat) si neafiliatul Nicolae Juravschi, membru al Partidului Popular European condus de Iurie Leanca, devin si ei sustinatori ai noii coalitii politice, transformand-o in majoritate de 56 de mandate.
Insa pentru dupa-amiaza zilei de joi, 14 ianuarie, avem o situatie diferita - Ion Balan, reprezentantul celor 7 deputati ai PLDM care s-au alaturat coalitiei adunate de PDM, declara ca grupul liberal-democrat isi va retrage sustinerea daca democratii nu inainteaza un alt candidat in locul lui Plahotniuc pana la ora 14.00. Situatia este inca incerta, insa indiferent daca democratii vor inainta un alt candidat (poate pe Adrian Candu, finul lui Plahotniuc), ultimele evenimente marcheaza apogeul tentativelor PDM de a-si subordona intreaga putere politica, prin alte metode decat cele oferite de performanta electorala a partidului. Doar ca in alte cazuri reglarile de conturi s-au facut in culise, la fel ca redistribuirea de putere care le-a urmat. Acum, conflictul politic s-a purtat in vazul si auzul tuturor, s-au depasit regulile nescrise din Republica Moldova ale grupului social inchis numit "elita p... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro