Faliile dintre Guvern si FMI: companiile energetice si liberalizarea pretului la gaze
Guvernul nu a ajuns la un acord cu FMI si CE in actuala misiune de evaluare, cele doua institutii cerand cresterea abrupta a pretului la gaze pentru populatie si CET-uri din aprilie si restructurarea masiva a companiilor energetice Hunedoara si Oltenia. Dupa ce timp de ani buni Guvernul s-a comportat disciplinar in fata institutiei internationale recurgand la orice a cerut aceasta fie ca a fost vorba de taieri de salarii, de vanzari de companii nationale sau de inchideri de fabrici, acesta da semne de nemultumire in relatia cu institutia internationala.
Guvernul nu a ajuns la un acord cu FMI si CE in actuala misiune de evaluare, cele doua institutii cerand cresterea abrupta a pretului la gaze pentru populatie si CET-uri din aprilie si restructurarea masiva a companiilor energetice Hunedoara si Oltenia. Dupa ce timp de ani buni Guvernul s-a comportat disciplinar in fata institutiei internationale recurgand la orice a cerut aceasta fie ca a fost vorba de taieri de salarii, de vanzari de companii nationale sau de inchideri de fabrici, acesta da semne de nemultumire in relatia cu institutia internationala. Primul semn a fost anul trecut cand FMI a plecat de la Bucuresti fara o scrisoare de intentie in urma disputei din jurul reducerii CAS la angajator cu 5%. Acestea privesc acum pretul la gaze - Guvernul a promis in mod repetat anul trecut ca pretul acestora la populatie nu va mai creste timp de ani buni, dar si a viitorului a doua importante combinate energetice, anume Hunedoara si Oltenia, ambele avand aproximativ 25.000 de angajati.
FMI pleaca din nou fara scrisoare de intentie
In conditiile acestor dispute nu va fi semnata o scrisoare de intentie si discutiile pe aceste doua puncte de divergenta vor continua in aprilie, acordul ramanand insa in vigoare, a spus ieri premierul Victor Ponta.
Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) au cerut ca liberalizarea pretului la gaze sa fie aplicata din luna aprilie pentru populatie si centrale de energie termica (CET-uri), cu o crestere a pretului la gaze catalogata drept "abrupta" de catre seful Guvernului, de la 53,5 lei MWh la 62 lei MWh.
La inceputul lunii decembrie, fostul ministru delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, afirma ca are acordul CE pentru amanarea calendarului de liberalizare a pretului la gazele destinate populatiei pana in 2021, si nici o majorare nu va fi aplicata pana la 1 iulie 2015. Pretul gazelor in Romania nu stiu cat de subventionat este atat timp cat nu -este sub pretul de extractie, transpo... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro