Falia intre angajati se adanceste. Noua Lege a salarizarii reaprinde razboiul intre bugetari si privati | GRAFICE
Proiectul la care lucreaza acum Ministerul Muncii pleaca de la un salariu minim brut pentru bugetari de 1.750 lei, fata de 1.450 de lei, cat este acum minimul pe economie. "Noi pornim de la o baza salariala de 1.750 de lei, incepand de anul acesta sau incepand de la aplicarea legii unitare a salarizarii", a declarat, in urma cu cateva zile, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu. Decuplarea indemnizatiilor de salariul mimim din grila si raportarea acestora la salariul mediu pe economie (de altfel o valoare variabila, cu un trend crescator) asigura alesii ca vor beneficia de cresterea remuneratiei proprii, fara sa-i mai intereseze in mod direct ce se intampla cu restul salariatilor din sistemul public", a transmis Bogdan Hossu, liderul confederatiei sindicale Cartel Alfa, intr-un comunicat de presa.
Proiectul la care lucreaza acum Ministerul Muncii pleaca de la un salariu minim brut pentru bugetari de 1.750 lei, fata de 1.450 de lei, cat este acum minimul pe economie.
Masura de a introduce un salariu minim special pentru salariatii din sistemul public incinge spiritele, fiind vazuta ca o decizie discriminatorie, si risca sa reaprinda reaprinda retorica anti-bugetari, care cuprinsese spatiul public in timpul guvernarii Boc. Proiectul Legii salarizarii unitare, care ar putea fi gata in cursul lunii martie, pleaca de la un salariu minim brut pentru bugetari de 1.750 de lei. "Noi pornim de la o baza salariala de 1.750 de lei, incepand de anul acesta sau incepand de la aplicarea legii unitare a salarizarii", a declarat, in urma cu cateva zile, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu. De asemenea, surse din piata ne-au declarat ca salariul minim brut pe economie, de 1.450 lei, ar urma sa creasca gradual, cu cate 100 de lei anual, pentru a ajunge in 2020 la nivelul de 1.750 lei.
Egalitate, dar nu pentru…"catei"
Pe de alta parte, indemnizatiile demnitarilor, inclusiv cea a presedintelui Romaniei, dar si ale primarilor sau presedintilor de consilii judetene, ar urma sa fie legate de salariul mediu pe economie, fluctuant, ceea ce iarasi este o baza diferita de raportare. "Aceasta propunere reprezinta inca o aroganta a alesilor nostri, care se vad deasupra restului populatiei, astfel incat isi adopta reguli separate privind remunerarea, decuplate de restul masei de salariati din sistem, dupa principiul consacrat "ce-i al nostru-i pus deoparte".
Decuplarea indemnizatiilor de salariul mimim din grila si raportarea acestora la salariul mediu pe economie (de altfel o valoare variabila, cu un trend crescator) asigura alesii ca vor beneficia de cresterea remuneratiei proprii, fara sa-i mai intereseze in mod direct ce se intampla cu restul salariatilor din sistemul public", a transmis Bogdan Hossu, liderul confederatiei sindicale Cartel Alf... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro