Factura pomenilor electorale. Comisia Europeana avertizeaza ca ne paste o crestere a taxelor

Guvernul trebuie sa acopere anul viitor o gaura de 10 miliarde de lei, dupa ce Executivul a redus CAS cu 5 puncte procentuale si a anuntat reducerea taxei pe stalp, in paralel cu scaderea incasarilor mai mici din accize, pe fondul unui curs mai scazut, in caz contrar deficitul bugetar urmand sa creasca pana la 2,8% din Produsul Intern Brut (PIB), avertizeaza Executivul comunitar. Incasarile in suma de 452 milioane lei din certificatele pentru emisii de gaze cu efect de sera emise de Ministerul Economiei si veniturile de 693,7 milioane lei din transa a doua a impozitului pentru constructiile speciale au dus executia bugetara de la un deficit de 0,24% din PIB in luna august la un excedent reprezentand 0,06% din PIB la finele lunii septembrie.

acum 103 luni (4 Nov 2014)

Guvernul trebuie sa acopere anul viitor o gaura de 10 miliarde de lei, dupa ce Executivul a redus CAS cu 5 puncte procentuale si a anuntat reducerea taxei pe stalp, in paralel cu scaderea incasarilor mai mici din accize, pe fondul unui curs mai scazut, in caz contrar deficitul bugetar urmand sa creasca pana la 2,8% din Produsul Intern Brut (PIB), avertizeaza Executivul comunitar. Anuntul oficialilor de la Bruxelles vine in contextul in care deficitul Romaniei pe anul 2015 trebuie sa fie de doar 1,4%, potrivit angajamentelor internationale ale tarii noastre. Prognoza a avut in vedere impactul pe intregul an viitor al reducerii contributiilor de asigurari sociale, care vor conduce la o pierdere de venituri de 0,8% din PIB pe parcursul lui 2015", se arata in raportul Comisiei Europene privind prognoza economica de toamna. Guvernul nu a mai prezentat un proiect de buget pe 2015, premierul Victor Ponta anuntand de mai mult timp ca acesta va fi realizat de catre viitorul Guvern, dupa alegeri. Bomba cu CAS Principala problema o constituie reducerea CAS, care are un impact bugetar de 5 miliarde de lei.

Pe langa reducerea CAS, Comisia Europeana arata cu degetul si spre taxa pe constructiile speciale, dupa ce Ponta si Petrescu au promis reducerea acesteia de la 1,5% din valoarea activelor la 1%. Taxa pe stalp a adus la buget 1,5 miliarde de lei in acest an, astfel ca reducerea sa va determina o gaura suplimentara 500 de milioane de lei.

De asemenea, potrivit legislatiei in vigoare, cursul la care se vor calcula accizele in 2015 ar trebui sa fie mai mic decat cel folosit in acest an, curs umflat artificial dupa o metoda impusa de Guvern. Ionut Dumitru, seful Consiliului Fiscal, spune ca nu este nicio surpriza in raportul Comisiei, dar ca necesarul de finantare ar putea fi mult mai mare, spre 17 miliarde de lei. "Comisia a luat in calcul doar ce este legal, nu si ceea ce se discuta in spatiul public, cum ar fi majorarea salariilor in domeniul sanitar... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro