Factorul Basarabia. "Niciunul dintre guvernantii care s-au succedat nu si-a pus o secunda problema ce gandeste Basarabia"

Factorul Basarabia.

Ce se petrece in sufletul romanului, unionist sau mai putin unionist, de peste Prut, cand vede aceste batalii de hiene setoase nu de sange (asta inca ar fi nobil), ci de carne. Reticenta fata de reunificarea tarii si scorurile mari pe care le iau tiriplicii pro-rusi sunt alimentate si de mahalageala care izbucneste, din cand in cand, la Bucuresti, de sub pojghita subtire a europenismului nostru.

acum 52 luni (18 Jun 2017)

>

Este vorba de indiferenta fata de Basarabia.

Toate guvernele, cel putin de prin 2000 incoace, au constientizat necesitatea de a ajuta economic Republica Moldova. Politic, cultural si educational, statul vecin beneficiaza de sprijinul Romaniei - mai mic sau mai mare, caci, din pacate, nu suntem Germania - inca din prima secunda a existentei sale.

Dar, cand a sosit momentul sa isi dea jos mastile de guvernanti si sa isi arate chipurile adevarate, de fiare puse pe jaf, nici unul dintre guvernantii care s-au succedat nu si-a pus o secunda problema ce gandeste Basarabia. Ce se petrece in sufletul romanului, unionist sau mai putin unionist, de peste Prut, cand vede aceste batalii de hiene setoase nu de sange (asta inca ar fi nobil), ci de carne. Avem o cultura foarte frumoasa si originala, avem o tara realmente splendida, avem inca resurse minerale si, in pofida unei imagini externe proaste, cine ne cunoaste stie ca suntem departe de a fi "raii Europei". Avem, de asemenea, un potential de crestere economica rapida, pe care, cel putin in ultimii ani, incepem sa il constientizam si chiar sa il valorificam. Tara noastra nu este cunoscuta basarabenilor decat in clisee, de la "jandarmul roman" (si basarabenii sunt tot romani, apropo...), din proza lui Ion Druta la "boierii fascisti", din Ilf si Petrov. De la acest nivel, Dragnea si Grindeanu, Carmen Dan si Sevil Shhaideh, Viorica Dancila (?!) si Victor Viorel Ponta reprezinta romanitatea. Nu Ana Blandiana si Dan Grigore, nu Horia Roman Patapievici si Mircea Cartarescu, nu Calin Peter Netzer si Andrei Plesu. Spectacolul dizgratios pe care l-a infatisat basarabenilor fiecare criza - si au fost multe, in ultimul deceniu si jumatate - a murdarit in mod incalificabil obrazul Romaniei si a contribuit la incremenirea basarabenilor in proiect. Reticenta fata de reunificarea tarii si scorurile mari pe care le iau tiriplicii pro-rusi sunt alimentate si de mahalageala care izbucneste, din cand in cand, ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro