Facebook e spatiu public. Ce consecinte are decizia Curtii Supreme asupra utilizatorilor popularei retele sociale

Legea spune ca daca mai mult de doua persoane sunt lezate de o afirmatie a cuiva pe site-urile de socializare deja nu mai vorbim de spatiu privat, ci de spatiu public. Sociolog: Unii vor considera decizia act de cenzura La randul sau, sociologul Mihail Carp e de parere ca cei care au cont de Facebook ar trebui sa isi asume consecintele pentru postari. Vorbesc de Mircea Badea, de Mirel Palada, care au facut fel de fel de afirmatii pe profilul lor de Facebook.

acum 111 luni (3 Dec 2014)

In opinia specialistilor, sentinta este binevenita si i-ar putea responsabiliza mai mult pe romanii cu cont de Facebook.

"Sunt niste implicatii in legea penala care ar trebui sa ne dea de gandit cu privire la ce postam pe Facebook. E nevoie de precautie pentru ca putem fi trasi la raspundere. Legea spune ca daca mai mult de doua persoane sunt lezate de o afirmatie a cuiva pe site-urile de socializare deja nu mai vorbim de spatiu privat, ci de spatiu public. Pe internet nu exista spatiu privat, prin urmare trebuie sa ne abtinem de la anumite comentarii", a explicat, pentru "Adevarul", avocatul Diana Hatneanu, specializat in drepturile omului, reprezentant al Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki (APADOR-CH).

Justitia se va pronunta de la caz la caz

Specialistul sustine ca decizia luata de Curtea Suprema nu se va aplica in orice situatie. "Ramane ca justitia sa se pronunte de la caz la caz. Sunt niste limite ale exprimarii in spatiul public, trebuie sa retinem ca nu suntem in dormitor si ca regulile care se aplica in spatiul nevirtual sau la adunarile publice se aplica si in mediul virtual.

Discutiile despre ce se poate posta pe retelele de socializare fara ca utilizatorul sa fie tras la raspundere au pornit inca din 2012, cand un fost director de cabinet al prefectului din Targu Mures a postat pe pagina personala de Facebook o lozinca afisata in Germania nazista in timpul protestelor impotriva guvernului Boc. "Arbeit macht frei" (Munca te elibereaza - n.r.) a fost mesajul pentru care Mircea Munteanu Nicolae a fost sanctionat de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) cu amenda contraventionala de 1.000 de lei, dupa ce reprezentantii acestei institutii s-a autoseziat in acest caz. Am cautat cazuri similare in jurisprudenta internationala si am aflat ca si Franta si Belgia considera reteaua de socializare Facebook ca fiind spatiu public. Ide... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro