Fabuloasa viata a primei scenografe a celebrului musical "Fantoma de la Opera", care a avut origini romanesti

Fabuloasa viata a primei scenografe a celebrului musical

Maria Elena Vivian Eva Bjornson a fost un nume de succes in lumea teatrului englez, mai putin cunoscut in Romania, desi originile scenografei de succes au fost romanesti. Rapusa de varicela Maria Prodan Bjornson a fost rapusa de boala la doar 53 de ani, in plina cariera.

acum 80 luni (4 Aug 2016)

Maria Elena Vivian Eva Bjornson a fost un nume de succes in lumea teatrului englez, mai putin cunoscut in Romania, desi originile scenografei de succes au fost romanesti. Scenografa care a intrat in istorie dupa ce a pus in scena celebrul musical "Fantoma de la Opera" s-a numit Maria Prodan Bjornson si a fost pe jumatate romanca. S-a nascut la Paris, in 1949, fiica a romancei Mia Prodan si a norvegianului Bjorn Bjornson. Strabunicul din partea mamei a fost Nicolae Prodan de Kinsbunn, directorul Teatrului National Roman, apropiat al compozitorului George Enescu. Era mai mare cu 20 de ani decat mama Mariei, cunoscut pentru relatiile pasagere si instabile, fiind casatorit cu o alta femeie. Mia a castigat si Bjorn a fost obligat de justitiei sa plateasca fetitei o pensie alimentara de 9 lire pe luna. Din Franta a plecat in Anglia si, pentru a putea creste copilul, s-a angajat ca menajera in casa unor romani din Anglia. Pentru a putea face rost de bani ca sa-si creasca copilul, Mia s-a angajat ca femeie de serviciu la BBC, desi era absolventa de Sorbona. Micuta Maria a fost atrasa de desen. La 14 ani desena costume si promitea sa faca cariera in domeniu. Datorita talentului, a fost indemnata sa se inscrie la Central School of Art Design, unde a urmat cursuri de scenografie. Pentru scenografia de la "The Phantom", Maria a fost recompensata cu un premiu Tony si un premiu Drama Awards. Avere mostenita de la tata Maria a devenit cetatean britanic in 1987. Tatal care nu a vrut sa o recunoasca la nastere i-a lasat mostenire, dupa moarte, doua fabrici, mai multe case de vacanta in Norvegia si o ferma de vulpi. Mare parte din avere a fost donata de scenografa unor asociatii caritabile din Romania, banii fiind destinati sprijinirii studentilor de la Design.

Rapusa de varicela Maria Prodan Bjornson a fost rapusa de boala la doar 53 de ani, in plina cariera. In 2002 s-a imbolnavit de varicela si, in ciuda avertismentelor medicilor, a continuat sa lucreze fara intrerupere. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro