Fabuloasa poveste de dragoste dintre o frantuzoaica si un tigan a schimbat destinul sclavilor din Romania

Fabuloasa poveste de dragoste dintre o frantuzoaica si un tigan a schimbat destinul sclavilor din Romania

In incinta uneia dintre cele mai vechi cladiri din Iasi s-a consumat o poveste de iubire ce avea sa schimbe definitiv istoria tiganilor din regiunea Moldovei. Tiganul se intoarce cu iubita sa la Iasi, nadajduind ca stapana sa ii va semna actul de dezrobire si va putea sa o ia de nevasta pe frantuzoaica.

acum 99 luni (16 Feb 2016)

In incinta uneia dintre cele mai vechi cladiri din Iasi s-a consumat o poveste de iubire ce avea sa schimbe definitiv istoria tiganilor din regiunea Moldovei. Actuala cladire a Palatului Copiilor din Capitala Moldovei a gazduit, la mijlocul secolului al XIX-lea, o tragedie ce avea sa il determine pe domnitorul Moldovei de atunci, Grigore Ghica, sa initieze legea de dezrobire a tiganilor. Cei doi avea in subordinea mai multi sclavi tigani, care lucrau la cele trebuincioase casei sau la campurile detinute de boieri. O tigancusa de 12 ani, pe nume Maria, ajunge la un moment dat in casa logofatului, fiind imediat indragita de boier.

Palatul Copiilor din Iasi a fost, in trecut, casa logofatului Cantacuzino-Pascanu FOTO Ziarul de Iasi

Dupa ce logofatul Cantacuzino-Pascanu moare, Dinca ramane in preajma logofetesei, care il indrageste rapid si ajunge sa il ia pe tigan prin toate locurile in care calatorea. In timpul unei astfel de vizite, de la Paris, Dinca se indragosteste de o frantuzoaica pe nume Clementina. Tiganul se intoarce cu iubita sa la Iasi, nadajduind ca stapana sa ii va semna actul de dezrobire si va putea sa o ia de nevasta pe frantuzoaica.

Logofetesa nici nu a vrut sa auda insa de asa ceva si a refuzat sa il elibereze pe Dinca. Acesta ii cere acordul si domnitorului Grigore Ghica insa nici asa nu reuseste sa o induplece pe stapana sa sa il elibereze. Mahnit de neputinta de a o lua in casatorie pe iubita sa, Dinca pune mana pe o arma din casa boiereasca si intra in camera Clementinei. Sa fi avut mai multa tarie in suflet, acum, in loc de doua cadavre, ar fi fost doi oameni fericiti. Va rog, domnilor ministri, sa nu plecati de aici pana nu veti rezolva chestiunea emanciparii tiganilor. Pe 28 noiembrie 1855 incep demersurile de dezrobire a tiganilor. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro