Fabuloasa poveste a lui Gheorghe Cotenescu, preotul-capitan care i-a fost secretar lui Nicolae Iorga si profesor a doi patriarhi ai Romaniei

Fabuloasa poveste a lui Gheorghe Cotenescu, preotul-capitan care i-a fost secretar lui Nicolae Iorga si profesor a doi patriarhi ai Romaniei

Membru in conducerea mai multor societati profesionale si culturale de la inceputul secolului XX, sectiile Ligii Culturale, Societatea Studentilor Teologi, Societatea Studentilor de la Conservator, Societatile corale "Carmen" si "Hora", Societatea culturala "Miron Costin", Asociatia Cantaretilor Bisericesti din Romania, etc., organizeaza si anima numeroase evenimente promovate de acestea, atat in vechiul Regat, cat si in celelalte teritorii locuite de romani. Si astazi isi reamintesc cu placere, acei care mai traiesc, de orele sale de muzica, de excursiile pe care le organiza, de pasiunea pe care o punea si mai ales de metoda sa didactica, sugestiva si captivanta. Bine vazut de toti si apreciat pentru cultura, ravna si aptitudinile sale didactice, desi nu era profesor universitar, a fost invitat in repetate randuri de carturarul Nicolae Iorga si de comitetul de organizare sa conferentieze la Universitatea Populara de la Valenii de Munte in perioada 1932-1946.

acum 87 luni (2 Apr 2017)

Membru in conducerea mai multor societati profesionale si culturale de la inceputul secolului XX, sectiile Ligii Culturale, Societatea Studentilor Teologi, Societatea Studentilor de la Conservator, Societatile corale "Carmen" si "Hora", Societatea culturala "Miron Costin", Asociatia Cantaretilor Bisericesti din Romania, etc., organizeaza si anima numeroase evenimente promovate de acestea, atat in vechiul Regat, cat si in celelalte teritorii locuite de romani.

Fidel partizan al ideilor inovatoare propagate de Spiru Haret si Nicolae Iorga, nu pregeta sa-si indeplineasca misiunea de luptator pentru dreapta credinta in comuna stramosilor sai, Stoenesti-Muscel, pe cursul superior al Dambovitei, unde devine preot paroh in 1913, infiintand si conducand banci, obsti si cooperative.

Dupa cum spune profesorul de istorie Constantin Voinescu, "preotul Cotenescu a luat parte la intreaga campanie militara (1916-1919) din primul razboi mondial, peregrinand printr-o tara ajunsa la capatul puterilor alaturi de ranitii spitalelor de evacuare si in cadrul unitatilor combatante, din Muntenia in Moldova, din Basarabia in Ardeal, pana la Tisa."

La intoarcere, preotul-capitan decorat cu ordinul "Coroana Romaniei", indurerat de distrugerea modestei sale biserici in toamna anului 1916 de furia nemtilor opriti din vijelioasa lor inaintare pe linia Albesti-varful Mateias-Stoenesti, se apuca, cu ajutorul bunului Dumnezeu, si reuseste sa ridice o frumoasa biserica din piatra, in 20 de ani (1919-1939), cu pretul unor eforturi si sacrificii enorme, rugandu-si prietenii de odinioara sa-l ajute.

Peste o mie de elevi l-au avut profesor

Gheorghe Cotenescu a iubit enorm meseria de profesor de muzica, fara sa-si neglijeze insa parohia rurala din Muscelul stramosesc, pastorind-o timp de 52 de ani (1913-1965) si neindurandu-se sa-si paraseasca enoriasii pentru a preda definitiv in Seminariile Capitalei (Central sau Nifon). In peste 20 de ani de profe... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro