Fabuloasa opera a inginerului Nicolae Pissiota, aromanul bogat care a detinut si Hotel Cismigiu

Fabuloasa opera a inginerului Nicolae Pissiota, aromanul bogat care a detinut si Hotel Cismigiu

Nascut in anul 1860 la Hrupiste, langa Lacul Kastoria, pe teritoriul Greciei de azi, aromanul Nicolae Nacu Pissiota a fost fiul unui crescator de oi si a avut o poveste de viata impresionanta. La exterior, constructia se remarca prin silueta romantica a campanilei, turnul cu ceas, inalta de 20 de metri, care domina imprejurimile, iar la interior, a beneficiat de cele mai scumpe materiale ale vremii si de concursul celor mai mari specialisti ai epocii. Fresca votiva din interiorul manastirii care ii reprezinta pe Zoe si Nicolae Pissiota FOTO manastireapissiota.ro Catapeteasma este facuta din lemn de trandafir si de cires adus din Grecia, iar mobilierul a fost sculptat de Anghel Dima, cel care a realizat si statuia lui Mihai Eminescu din fata Ateneului.

acum 53 luni (7 Jul 2016)

Nascut in anul 1860 la Hrupiste, langa Lacul Kastoria, pe teritoriul Greciei de azi, aromanul Nicolae Nacu Pissiota a fost fiul unui crescator de oi si a avut o poveste de viata impresionanta. Pleaca apoi la Paris, ca bursier, unde, dupa un an preparator special pentru studentii straini, la celebrul liceu parizian "Louis le Grand" se imbolnaveste de tuberculoza, fiind astfel obligat sa se intoarca acasa, in Muntii Pindului, unde se ingrijeste cu mijloacele vremii: aer curat, odihna, lapte de oaie si de capra. Vindecat, se reintoarce la Paris si isi continua studiile la Scoala de Drumuri si Poduri (Ecole Nationale des Ponts et Chausssees) intre anii 1888-1892.

Cu diploma de inginer obtinuta, indemnat de prietenul sau, viitorul general si diplomat roman Burghele, decide sa paraseasca Imperiul otoman si sa se stabileasca in Romania, aflata in plina dezvoltare economica la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Cariera din Regatul Romaniei

Dupa o perioada de lucru la CFR, Nicolae Pissiota isi creeaza propria antrepriza de constructii civile si industriale care a realizat mari lucrari ale epocii. Printre acestea, se numara Atelierele Grivita din Bucuresti si podul de cale ferata de peste raul Buzau. Tot de numele sau se leaga si Hotel Cismigiu, numit initial Palace Hotel, construit in 1912 pe Bulevardul Regina Elisabeta din Bucuresti.

Arhitectul cladirii a fost Arghir Culina, dar structura de rezistenta a fost conceputa chiar de Nicolae Nacu Pissiota, care a fost si proprietarul constructiei. Hotelul vea 200 de camere, fiind considerat hotel de categoria a doua pentru ca avea si camere cu patru paturi. Atunci i-a si fost schimbat numele in Hotel Cismigiu, de la parcul situat in apropiere. A primit cetatenia romana prin decret de naturalizare semnat de Regele Carol I, si s-a casatorit, in 1894, cu Zoe Eustatiu, fiica unui diplomat de cariera.

O manastire impr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro