Fabrica de avocati de la Targoviste. Cum a platit Alexandru Vlahuta 120 de franci pentru a ajunge in Barou

Fabrica de avocati de la Targoviste. Cum a platit Alexandru Vlahuta 120 de franci pentru a ajunge in Barou

Alexandru Vlahuta a fost posesorul unei diplome de vocat eliberata de "fabrica e avocati" de la Targoviste, a introdus in literatura aceasta expresie. Vlahuta a platit 120 de franci pentru o diploma de vocat Insusi Vlahuta a platit 120 de franci pentru diploma sa de avocat, iar investirea cu titlul nemeritat se facea de baroul de Dambovita.

acum 83 luni (28 Dec 2015)

Alexandru Vlahuta a fost posesorul unei diplome de vocat eliberata de "fabrica e avocati" de la Targoviste, a introdus in literatura aceasta expresie. Chirculescu, primul presedinte al Baroului de Avocati Dambovita, din strada Rodnei, nr.16, sau dupa traditia locala, in fosta sucursala CEC, din strada Primaverii, nr. In realitate, nu a existat o scoala in sensul unui invatamant organizat, dar se practica eliberarea cartilor de avocat (diplome) de catre Consiliul de disciplina al avocatilor judetului Dambovita si semnate de decanul baroului N.G.

Vlahuta a platit 120 de franci pentru o diploma de vocat Insusi Vlahuta a platit 120 de franci pentru diploma sa de avocat, iar investirea cu titlul nemeritat se facea de baroul de Dambovita. Scriitorul a afirmat ca in Targovistea contemporana lui se eliberau cu usurinta diplome de avocati "nu pe baza de studii, ci cu plata (...) astfel ca, in vremea sa, oricine putea ajunge la bara instantelor de judecata, asa cum facuse eroul schitei sale Dinca C. "Aceasta situatie, a investirii cu titlul de avocat a unor persoane ce nu indeplineau conditiile legii, era facuta de catre baroul de Dambovita, in special de catre decanul sau din ultimele decenii ale secolului XIX, Nicolae G. Valhuta poseda o asemenea diploma de avocat pe care a "platit saizeci de franci in nacht si saizeci in chitanta". Potrivit Enciclopediei orasului Targoviste, cartile de avocat se acordau in baza legii din 1864, referitoare la statutului avocatului, paragrafele 25 si 28. In conformitate cu aceste paragrafe se inscriau in tabloul avocatilor stagiari sau definitivi, persoane fara studii de specialitate dar care trebuia sa aiba o practica anterioara in domeniu si carora trebuia sa li se verifice cunostintele. Ca urmare a acestei legi, eliberarea cartilor de avocasi de catre Baroul Dambovita, a devenit o practica uzuala, la fel ca si in celelalte barouri din tara, la nivel national fiind nevoie de practicieni ai dreptului. Toate barourile din Romania, con... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro