EY: Noile masuri fiscale creaza o incertitudine nemaintalnita de dinaintea intrarii Romaniei in UE

EY: Noile masuri fiscale creaza o incertitudine nemaintalnita de dinaintea intrarii Romaniei in UE

Cele mai controversate propuneri cuprinse in programul de guvernare - impozitul pe cifra de afaceri, impozitul pe venitul global si introducerea taxei de solidaritate din 2018 - sunt considerate "niste masuri complet inoportune". Contribuabilii, total nepregatiti pentru impozitul pe cifra de afaceri In ceea ce priveste impozitul pe cifra de afaceri, "o alta surpriza anuntata de noul Guvern fara nicio pregatire prealabila", specialistul a amintit ca in perezent legislatia fiscala, sistemul informatic al ANAF si - desigur - obisnuinta contribuabilului de ani de zile sunt bazate pe impozitarea cu cota unica.

acum 81 luni (3 Jul 2017)

Cele mai controversate propuneri cuprinse in programul de guvernare - impozitul pe cifra de afaceri, impozitul pe venitul global si introducerea taxei de solidaritate din 2018 - sunt considerate "niste masuri complet inoportune".

"Aceste masuri ridica foarte multe semne de intrebare din punct de vedere al fezabilitatii lor, dar si din punct de vedere al impactului pe care il vor determina. Ma refer acum, in special, la inlocuirea impozitului pe profit cu impozitul pe cifra de afaceri, introducerea impozitului pe venitul global si introducerea taxei de solidaritate. Sunt niste masuri complet inoportune, care sunt anuntate fara sa se fi facut nicio analiza de impact", a declarat intr-un comunicat Alex Milcev, partener, liderul Departamentului de asistenta fiscala si juridica, EY Romania. Impozitul pe cifra de afaceri este similar cu TVA-ul Potrivit acestuia, rationamentul pe care se bazeaza introducerea impozitului pe cifra de afaceri ar putea fi ca firmele/contribuabilii incearca sa minimizeze profitul impozabil prin metode mai mult sau mai putin legale. "Ceea ce nu este corect tehnic, atata vreme cat exista legislatie privind preturile de transfer care, aplicata corect, impiedica astfel de fenomene", considera Milcev, precizand ca, in prezent, o astfel de impozitare pe venit se aplica doar pentru microintreprinderi. Subliniez ca impozitul pe cifra de afaceri este similar mai degraba cu TVA-ul ("sales tax") si, prin urmare, guvernul trebuie sa faca o analiza pentru a determina daca este regulamentara introducerea acestui impozit in locul celui pe profit. Exista probabilitatea ca acest impozit sa fie contrar prevederilor Directivei Europene privind TVA-ul si, prin urmare, este de asteptat sa se puna in miscare procedura de infringement din partea Comisiei Europene", sustiune analistul. Taxa de solidaritate ar putea crea inechitati In ceea ce priveste taxa de solidaritate, introdusa pentru cei care au venituri ce depasesc zece salarii minime pe economie, analistu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro