Exxon si Petrom, cu jalba in protap la Ponta si Iohannis. "Continuam investitiile in Marea Neagra, dar ne intereseaza reglementarea"

Exxon si Petrom, cu jalba in protap la Ponta si Iohannis.

Obsesia stabilitatii si predictibilitatii In schimb, in cadrul intalnirii cu presedintele Klaus Iohannis, reprezentantii ExxonMobil si Petrom au subliniat in discutii importanta stabilitatii si predictibilitatii in plan fiscal si legislativ, astfel incat investitiile sa beneficieze de o perspectiva clara pe termen mediu si lung Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, seful statului a avut miercuri o intrevedere cu reprezentantii ExxonMobil si Petrom, in contextul asocierii dintre cele doua companii in legatura cu explorarea si exploatarea resurselor de titei si gaze naturale din Marea Neagra.

acum 65 luni (2 Sep 2015)

Intrevederile vin in contextul in care liderii partidelor parlamentare au convenit eliminarea taxei pe stalp din anul 2017, fata de 2016 cat se preciza in proiectul anterior al Codului Fiscal, singurul sector exceptat fiind agricultura. Taxa pe stalp, in cuantum de 1% din valoarea activelor, aduce anual la buget un miliard de lei, iar sectorul petrolier si cel energetic platesc cele mai mari sume de bani din banii colectati prin acest impozit. Concomitent, la finele acestui an expira o serie taxe specifice, respectiv taxa pe extractie de 0,5% si impozitul de 60% pe veniturile din liberalizarea gazelor, dar acestea ar putea fi prelungite daca Guvernul nu vine cu un nou proiect de taxare a resurselor de petrol si gaze. De asemenea, noul sistem de taxare a resurselor ar urma sa aiba, pe langa redevente, o taxa pe profitul din activitatea de extractie. Exxon si Petrom exploreaza o serie de perimetre din Marea Neagra, cele doua companii anuntand in anul 2013 o "descoperire semnificativa" in Marea Neagra, fiind reliefat un zacamant care ar cuprinde intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Prim-ministrul s-a interesat de stadiul cooperarii dintre consortiu si compania Transgaz pentru realizarea investitiilor si asigurarea preluarii, in perspectiva, in sistemul national de transport din Romania, a hidrocarburilor ce vor fi exploatate in perimetrele din Marea Neagra. De asemenea, reprezentantii consortiului s-au interesat de evolutiile in privinta cadrului de reglementare din sectorul petrol si gaze si au apreciat preocuparea Guvernului Romaniei pentru incurajarea investitiilor sustenabile in acest sector strategic", se arata intr-un comunicat al Guvernului. Potrivit sursei citate, Victor Ponta a spus ca acorda o atentie speciala operatiunilor de explorare si exploatare a resurselor energetice din Marea Neagra astfel incat, in viitor, acestea sa poata consolida securitatea energetica a Romaniei si securitatea in plan regional. Obsesia stabilitatii si predic... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro