Extremistii Moscovei ajung si in vestul Ucrainei: cazul regiunii Vinita

Extremistii Moscovei ajung si in vestul Ucrainei: cazul regiunii Vinita

Relatiile foarte bune cu Frontul National condus de Marine Le Pen sunt de notorietate, ca de altfel si cele cu Jobbik. Vinita se afla in proximitatea geografica a Transnistriei, dar si nu departe de Chisinau, unde formarea unui noi coalitii de guvernare pro-europene este iminenta, iar partidele care sustin apropierea de Moscova au ramas in opozitie. Doar folosirea unui partener de tipul Svoboda face ca scopul real al mutarilor efectuate de tarul de la Kremlin sa nu fie atat de limpede de descifrat.

acum 106 luni (10 Dec 2014)

>

In urma ciocnirilor cu fortele de ordine, cladirea a fost cucerita si a fost proclamat un "guvernator al poporului" in persoana lui Alexei Furman, membru al partidului nationalist Svoboda.

Agentiile de presa si comentatorii politici nu prea au luat in serios ce s-a intamplat la Vinita. Nu a mirat pe nimeni nici faptul ca situatia a ramas aceeasi la Vinita si dupa cateva zile, autoritatile statale fiind in imposibilitatea de a-si relua atributiile. Ceea ce ar trebui sa atraga atentia in cazul acestui incident este titulatura aleasa de cei care au preluat puterea: "guvernator al poporului". In regiunile Donetk si Lugansk s-a mers pe scenariul proclamarii unor "guvernatori ai poporului", episod urmat de proclamarea independentei unor asa-zise "republici ale poporului" si de organizarea unor referendumuri ilegale. Sa fie acesta si scenariul ales de puterea de la Moscova pentru vestul Ucrainei? A actionat in strada in timpul evenimentelor sangeroase de la Kiev, fiind in primele randuri ale celor care luptau cu fortele de ordine. Svoboda este un partid de extrema - dreapta, cu ingrediente nationaliste si populiste. Cele cateva luni de guvernare i-au trezit gustul puterii. Lipsit de reprezentare parlamentara si de resursele guvernarii, Svoboda lupta pentru supravietuire. Este nevoie si de resurse financiare.

Vladimir Putin a aratat ca este interesat de orice mijloace pentru a-si atinge obiectivele sale strategice in lupta cu Occidentul, pe baza noului principiu pragmatic "cine este cu noi nu poate fi si impotriva noastra". Pentru a-si atinge scopurile, Putin a strans legaturile cu partidele de extrema - dreapta sau populiste din tari occidentale. Relatiile foarte bune cu Frontul National condus de Marine Le Pen sunt de notorietate, ca de altfel si cele cu Jobbik. Problema acestor partide de extrema - dreapta, populiste sau euro-sceptice este ca nu sunt suficient de determinate pentru a forma o coalitie la nivel supra-national. Alegerile p... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro