Expozitie la Biblioteca Nationala. Cartile detinutilor au ajuns de rasul lumii
Este un fenomen care ar trebui stopat, pentru ca nu oricine poate sa scrie o lucrare stiintifica si e absurd ca au aparut atat de multe intr-un timp atat de scurt", ne-a spus, "in calitate de viitor magistrat", o studenta la Drept venita sa vada expozitia cu un grup de prietene. Seful de la Penitenciare refuza sa demisioneze Tot ieri, odata cu deschiderea expozitiei de la Biblioteca Nationala, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a anuntat Consiliul Superior al Magistraturii ca i-a cerut demisia, inca de acum o luna, lui Catalin Bejan, seful Administratiei Nationale a Penitenciarelor, insa acesta refuza sa parasesca functia.
Lumea nu s-a inghesuit la inaugurarea expozitiei "Carti cu raspundere limitata", deschisa ieri la Biblioteca Nationala a Romaniei si dedicata operelor de penitenciar pe care detinutii le scriu pentru a iesi mai devreme din inchisoare. "Mai luam cate-o pauza si am venit si noi sa vedem cartile daca tot s-a discutat atat de mult despre ele. Este un fenomen care ar trebui stopat, pentru ca nu oricine poate sa scrie o lucrare stiintifica si e absurd ca au aparut atat de multe intr-un timp atat de scurt", ne-a spus, "in calitate de viitor magistrat", o studenta la Drept venita sa vada expozitia cu un grup de prietene.
Numarul neobisnuit de mare al cartilor publicate din inchisoare in ultimii ani, multe dintre ele avand ca autori persoane publice, a devenit o pata pe obrazul sistemului de justitie din Romania, fiind prezentat inclusiv in presa internationala ca o metoda scandaloasa de a obtine eliberarea conditionata.
"Aceste carti au generat o multitudine de articole, opinii si dispute despre practicile de generare si editare a lucrarilor stiintifice existente in Romania. Iar numarul mare al celor care intrau in sala de lectura nu pentru a studia, ci pentru a face poze sau a filma aceste carti ne-a inspirat in a propune o expozitie cu ele.
"VINOVATI SUNTEM TOTI"
Expozitia contine cateva zeci de carti din sutele de lucrari presupus stiintifice care au fost publicate de catre detinuti in ultimii cinci ani. In ziua de deschidere a expozitiei au fost prezenti si initiatorii paginii de Facebook "Carti penale", o initiativa prin care doi tineri din Bucuresti incearca sa atraga atentia asupra gravitatii acestui fenomen. Matei Sumbasacu si Rudolf Mihaiu si-au sacrificat banii de buzunar si au cumparat mai multe carti ale unor detinuti celebri, publicand periodic pe Facebook citate scandaloase din respectivele lucrari.
"Am pornit de la ideea ca daca vom constientiza aceste g... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro