Expozitia de masini de calcul si procesoare din Parcul Carol I te poarta inapoi in timp, atunci cand PC-urile moderne erau doar un vis

Expozitia de masini de calcul si procesoare din Parcul Carol I te poarta inapoi in timp, atunci cand PC-urile moderne erau doar un vis

In interiorul sau poti vedea, pana pe 6 mai, expozitia "Masini de Calcul - Revolutia Tehnologica", una care promite sa te invete despre stramosii calculatoarelor care se regasesc azi in orice casa. Colectia impresionanta cuprinde piese vechi si foarte vechi, de la masini de calcul produse in perioada interbelica, care seamana izbitor cu celebra Enigma, dispozitiv folosit de catre regimul nazist pentru a cripta informatii cheie, pana la calculatoare de buzunar produse in Statele Unite ale Americii in anii '70 si '80. Cuvintele curg, iar mie imi este greu sa tin pasul cu tot volumul de informatie pe care il acumulez, cu pasiunea care se revarsa prin acest om, pentru care hobby-ul sau este "ca un drog, ceva care te face sa uiti de grijile de zi cu zi".

acum 44 luni (4 May 2018)

In interiorul sau poti vedea, pana pe 6 mai, expozitia "Masini de Calcul - Revolutia Tehnologica", una care promite sa te invete despre stramosii calculatoarelor care se regasesc azi in orice casa.

Inca de la intrare am fost intampinat de Romeo Froicu, impatimit al tehnicii, cu background de electronist. Sa stranga si sa reconditioneze masini vechi de calcul este hobby-ul si pasiunea sa, una care i-a suras incepand cu multi ani in urma. Sala este una de dimensiuni medii, insa absolut toate exponatele pe care le poti vedea in incinta au fost achizitionate si fac parte din colectia unui singur om.

Colectia impresionanta cuprinde piese vechi si foarte vechi, de la masini de calcul produse in perioada interbelica, care seamana izbitor cu celebra Enigma, dispozitiv folosit de catre regimul nazist pentru a cripta informatii cheie, pana la calculatoare de buzunar produse in Statele Unite ale Americii in anii '70 si '80.

Valoare sentimentala, nu materiala

"Nu imi place sa vorbesc despre valoarea lor, in starea in care le-am cumparat au costat foarte putin si achizitionam mai multe deodata, la licitatii", incepe Romeo Froicu sa-mi povesteasca despre pasiunea sa de-o viata. Cuvintele curg, iar mie imi este greu sa tin pasul cu tot volumul de informatie pe care il acumulez, cu pasiunea care se revarsa prin acest om, pentru care hobby-ul sau este "ca un drog, ceva care te face sa uiti de grijile de zi cu zi".

Inaintand printre exponatele despre care nu pot sa spun ca stiam prea multe in prealabil, imi dau seama ca asist la o lectie de istorie, la ceva de care nu am luat seama pana de curand. Romeo imi arata pana si tranzistorii expusi pe perete, fiecare particica mica care alcatuieste intregul fara de care am fi, astazi, mai mult sau mai putin neajutorati.

"La cele mai multe dintre ele gaseam poze pe internet si incercam sa reproduc schem... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro