Exponate tulburatoare in Casa memoriala "Elie Wiesel" din Sighet, transformata in muzeu al Holocaustului

Exponate tulburatoare in Casa memoriala

Casa in care scriitorul si publicistul american de origine romana Elie Wiesel s-a nascut si a locuit pana la varsta de 15 ani se gaseste la Sighetu Marmatiei si a fost transformata in 2002 in casa memoriala. Cei batrani si foarte tineri au fost omorati primii, iar cei tineri au rezistat, dar le-au fost luate casele, jefuite, le-au fost ucisi membrii familiei si nu au mai avut la ce si la cine sa se intoarca, asa ca e foarte greu de estimat cam cati au scapa din aceasta zona", incheie muzeograful Alin Pralea.

acum 67 luni (13 Feb 2017)

Casa in care scriitorul si publicistul american de origine romana Elie Wiesel s-a nascut si a locuit pana la varsta de 15 ani se gaseste la Sighetu Marmatiei si a fost transformata in 2002 in casa memoriala.

Imagini, fotografii, colectia de carti ale publicistuui laureat al premiului Nobel, dar si o colectie de carti postale si multe alte marturii ale vietii evreilor de dinainte de cel de-Al Doilea Razoi Mondial si ale Holocaustului pot fi vazute acolo.

Dintre toate, poate ca nu are cea mai mare valoare istorica, dar cu siguranta impresioneaza forte mult, este colectia de carti postale ce au apartinut unei familii de evrei din Sighet. Era, de fapt, corespondenta lor cu fiul cel mare, care era dus intr-un lagar de munca din Ungaria.

"Este o colectie de carti postale care apartine familiei Hilman, care era o familie tipica de evrei, in Sighet. In primavara lui '44 familia era deja in ghetou, dar avea un fiu mai in varsta care era intr-un lagar de munca in Ungaria. Si ei ii trimit carti postale din ghetoul din Sighet spre acel lagar, dar ultima, numarul 6 din cronologia celor existente la Sighet, este trimisa din trenul care ii ducea la Auschwiz. Au scris-o in tren si singura oprire a trenului a fost la Kosice, in Slovacia si cand au deschis vagonul sa le dea apa, era cineva in fata vagonului si ei au intins doar cartea postala si i-au spus . Cartile postale au fost donate de fiul celui care le-a primit de la familia sa. Dupa ce fiul acelor evrei a decedat, fiul sau care cauta niste lucruri de-ale tatalui sau le-a gasit in pod si le-a donat muzeului din Sighet, mai arata muzeograful Alin Pralea. Ei se gandeau ca totul va fi gata foarte curand, pentru ca era deja mijlocul lui '44, nu-si inchipuiau ce va urma", mai spune muzeograful, aratand ca toata familia a fost dusa la Auschwitz.

Toate bunurile ce au apartinut familiei au disparut, insa s-a incercat redarea atmosferei din casa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro