Expo. Tara si cetera
"Da, da, TARA, cetera, etcetera": da, da, aceasta expozitie este despre TARA romaneasca si despre cei care au facut din ea o imensa scena a kitsch-ului, pe care personaje cu un inexistent simt al responsabilitatii, preocupate doar de interesele personale sau de grup, vorbesc si actioneaza in numele tarii, ca intr-o hora fara de sfarsit, in care am fost prinsi cu totii si din care nu stim cum sa iesim.
"Da, da, TARA, cetera, etcetera" este titlul, adanc ironic si trist, al expozitiei realizate de pictorita Marilena Murariu, care va fi vernisata azi, ora 18.00, la sala Caminul Artei. prezentate publicului incepand cu anul 2011, cand pictorita Marilena Murariu, considerata de critica plastica un artist al geometrizarii si artist al abstractiei pure, a decis sa faca din arta sa un manifest civic, un strigat de avertizare ca vremurile si-au iesi din matca, iar oamenii au ratacit calea. A zugravit in tablouri de ample dimensiuni (4-5 metri patrati), cu o arta a portretului de o forta uluitoare, personajele zilei: politicieni vechi si noi, oameni de televiziune, elita dispusa la compromis si imoralitate, invazia spectacolului suburban generalizat.
Il vom regasi denuntat, acest kitsch, pe panzele Marilenei Murariu si in sala Caminul Artei, intr-o expozitie unica, ce nu trebuie ratata, in care ne vom intalni cu talentul cel mai pur, al unei artiste inteligente, cultivate si sensibile deopotriva, care a facut imensul sacrificiu civic de a cobori din sferele frumosului si ale puritatii (a se vedea creatiile ei din ultimii 30 de ani), in lumea concretului dezolant si ingrijorator. Prezenta carpetei cu Rapirea din Serai, a bidelului-instalatie (citat din Marcel Duchamp), care ne sugereaza reciclarea cu circuit inchis a acelorasi oameni si acelorasi sisteme, alaturi de tabloul-panou pentru selfie "Si tu poti fi presedinte", zugravirea folcloristilor de serviciu, care ocupa dezinvolt ecranele televizoarelor, intr-o imensa chermeza nationala, nu sunt altceva decat agenti de developare fotografica a realitatii. sa fie cel putin un monstru care ingrozeste spiritele servile si nu ceva dulceag ce serveste drept ornament in sufrageriile acelor animale in haine civile care ilustreza atat de bine aceasta fabula trista a umanitatii" cerea vehement manifestul dadaist cu 100 de ani in urma. "Da, da, TARA, cetera, etcetera": da, da, aceasta expozitie este despre TARA romaneasca si... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro