Explicatie statistica: de ce media din gimnaziu n-ar trebui sa conteze la examenul de admitere la liceu

Explicatie statistica: de ce media din gimnaziu n-ar trebui sa conteze la examenul de admitere la liceu

Analiza realizata de profesorul universitar, Vasile Cernat, mai arata ca atat in mediul urban cat si in cel rural, aproape toti scolarii, cu mediile din gimnaziu intre 5 si 7, au luat sub 5 la Evaluarea Nationala (EN). Studiul evidentiaza ca astfel de cazuri sunt si in mediul urban insa mai putine si ca extrem de putini elevi au avut note la examenul national de final de gimnaziu care sa fie cel putin egale cu media din clasele V-VIII.

acum 20 luni (12 Dec 2017)

Analiza realizata de profesorul universitar, Vasile Cernat, mai arata ca atat in mediul urban cat si in cel rural, aproape toti scolarii, cu mediile din gimnaziu intre 5 si 7, au luat sub 5 la Evaluarea Nationala (EN). Si mai alarmant este ca exista si un procent de 10% din elevii din mediul rural care au avut medii intre 9 si10 iar la Evaluarea Nationala nu au obtinut peste 5. Studiul evidentiaza ca astfel de cazuri sunt si in mediul urban insa mai putine si ca extrem de putini elevi au avut note la examenul national de final de gimnaziu care sa fie cel putin egale cu media din clasele V-VIII. Concret, in mediul rural, doar 1% din elevii cu medii intre 7 si 8 au obtinut la Evaluarea Nationala note cel putin egale cu aceste medii. Procentul este de 2,6% in randurile celor cu medii intre 8 si 9 si de 15,9% la cei cu medii peste 9. La elevii din mediul urban, situatia arata ceva mai bine, procentajele corespunzatoare fiind de 5,5% pentru scolarii cu medii intre 7 si 8, 14,2% pentru intervalul 8/9 si 45% pentru intervalul 9/10.

Profesorul universitar, specializat in Stiintele Educatiei, Vasile Cernat afirma ca in mod normal, rezultatele de la Evaluarea Nationala nu ar trebui sa difere foarte mult fata de media generala V-VIII, iar asta pentru ca examenul a fost conceput ca pe o modalitate de testare pentru toti elevii - nivelul de dificultate fiind mediu dupa cum prevede si Legea Educatiei. Acesta este si motivul pentru care in calcularea mediei de intrare la liceu, acum se ia in considerare in procent mai mare media de la Evaluarile Nationale. De aceea s-a modificat si calcularea mediei de admitere la liceu. De asemenea, si administratiile din scoli incurajeaza dascalii sa nu dea note mici pentru ca si-ar pierde din elevi. Sa nu uitam ca finantarea de baza a scolilor se face per elev (3.740 de lei pe an)", a explicat specialistul. Pe de alta parte, Evaluarea Nationala de clasa a VIII-a este trivial de simpla. La matematica, cel pu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro