Expertii reclama lipsa gramaticii si a geometriei la liceu

Expertii reclama lipsa gramaticii si a geometriei la liceu

Lipsa orelor de gramatica si de geometrie elementara la liceu, o problema de zeci de ani in sistemul de invatamant din Romania, este una dintre cauzele principale ale agramatismului tinerilor si a lipsei logicii in gandire. Geometria de liceu, scoasa din context La randul sau, profesorul George Trifan, asistent universitar la Facultatea de Matematica si Informatica a Universitatii din Bucuresti, spune ca in contextul in care la liceu nu se mai studiaza geometria elementara, partea de geometrie care se studiaza (cea vectoriala) este scoasa din context. De exemplu, profesoara de limba romana Ecaterina Stanca, de la Colegiul National "Tudor Vianu" din Capitala, spune ca de cand preda in sistem, din 1978, nu a intalnit ore de gramatica serioase la liceu.

acum 65 luni (14 Apr 2015)

Lipsa orelor de gramatica si de geometrie elementara la liceu, o problema de zeci de ani in sistemul de invatamant din Romania, este una dintre cauzele principale ale agramatismului tinerilor si a lipsei logicii in gandire. Cel putin asa sustin expertii din sistem care cer reintroducerea orelor de gramatica in programa de liceu, la fel cum profesorii de matematica cer reintroducerea geometriei clasice. De altfel, cea de-a doua solicitare este deja discutata de mai-marii de la Educatie. In discutia pe care am avut-o in ultima vreme cu membrii Comisiei Nationale de Matematica, se pune serios problema de a reveni la geometria clasica", a declarat Grigorescu, citat de Hotnews.

Geometria ne ajuta sa gandim logic

Povestea geometriei elementare a inceput de pe vremea reformei lui Spiru Haret, acum mai bine de un secol, cand a fost introdusa in programa scolara, si s-a incheiat in anul scolar 1994-1995, povesteste profesorul Radu Gologan, coordonatorul lotului olimpic de matematica.

Geometria de liceu, scoasa din context

La randul sau, profesorul George Trifan, asistent universitar la Facultatea de Matematica si Informatica a Universitatii din Bucuresti, spune ca in contextul in care la liceu nu se mai studiaza geometria elementara, partea de geometrie care se studiaza (cea vectoriala) este scoasa din context. "In gimnaziu, profesorii se focalizeaza mai mult pe programa de examen si, atunci cand ajung la liceu, unde se studiaza geometria vectoriala, elevilor le lipsesc o parte din cunostinte. Ar trebui ca la liceu sa se reia aprofundat notiuni de geometrie plana si in spatiu ca sa poata intelege geometria vectoriala, care fara notiunile elementare de geometrie este practic scoasa din context", a spus Trifan.

Si profesorul Costel Chites de la Colegiul National "Tudor Vianu" din Capitala spune ca geometria in spatiu nu s-a mai studiat din anii '90 si ca s-a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro