Expertii norvegieni se implica in salvarea Bisericii lui Horea

Doua dintre cele mai importante biserici de lemn din Transilvania vor fi restaurate cu ajutorul unei finantari in valoare de 3,88 milioane de lei, oferita de Guvernul Regal al Norvegiei Consiliului Judetean Cluj si Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Experienta astfel dobandita poate fi folosita si pentru restaurarea altor monumente din Romania, cum ar fi, de exemplu, bisericile de lemn din Maramures care se afla, de asemenea, pe lista UNESCO", a spus analistul Ana Luca de la site-ul UNESCOinRomania.ro. De pilda, biserica de lemn din Petrindu este un lacas de cult ridicat de iobagii din acest sat in secolul al XVIII-lea.

acum 69 luni (4 Mar 2015)

Doua dintre cele mai importante biserici de lemn din Transilvania vor fi restaurate cu ajutorul unei finantari in valoare de 3,88 milioane de lei, oferita de Guvernul Regal al Norvegiei Consiliului Judetean Cluj si Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Printre ele se numara si biserica ridicata de Horea, liderul rascoalei de la 1784, pentru satenii din Cizer.

Expertii norvegieni se implica in salvarea monumentelor Transilvaniei

"Proiectul va fi derulat in parteneriat de catre muzeul clujean, de Consiliul Judetean Cluj si de Asociatia Nordica de Design Urban, partenerul norvegian al acestui proiect", spune presedintele Consiliului Judetean Cluj, Istvan Vakar. Lucrarile de reabilitare trebuie finalizate pana in data de 30 aprilie 2016, potrivit contractului semnat de Consiliul Judetean.

"Ambele lacasuri de cult pastreaza o pictura de o calitate exceptionala, dar care nu a fost niciodata restaurata pana acum", spune directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Salagean. Ambele lacasuri de cult vor avea parte si de alte lucrari de restaurare, care vor viza indeosebi elementele de lemn expuse intemperiilor.

In cadrul acestui proiect de restaurare, arhitectii si specialistii in conservarea patrimoniului din orasul norvegian Bergen, renumit pentru monumentele sale de lemn aflate in patrimoniul UNESCO, vor transmite specialistilor clujeni modelele de bune practici utilizate in restaurarea monumentelor scandinave, potrivit unuia dintre expertii norvegieni, Trond Tystad. Va fi un soi de scoala sui-generis si merita remarcata bunavointa partenerilor norvegieni care ofera gratuit expertilor din Cluj toate procedurile si informatiile obtinute in procesul de restaurare a elementelor din Bergen care au fost inscrise in patrimoniul mondial al umanitatii. Experienta astfel dobandita poate fi folosita si pentru restaurarea altor monumente din Romania, cum ar fi, de exemplu, bisericile de lemn din Maramures care se afla, de asem... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro