Expertii britanici nu au putut identifica sursa neurotoxinei folosite in otravirea fostului spion rus Serghei Skripal

Expertii britanici nu au putut identifica sursa neurotoxinei folosite in otravirea fostului spion rus Serghei Skripal

Gary Aitken, seful Laboratorului de Stiinte ale Apararii si Tehnologie de la Porton Down a declarat ca nu s-a putut dovedi ca neurotoxina - noviciok - a fost fabricata in Rusia. Intrebat de ce Rusia nu a primit acces la datele medicale ale Yuliei Skripal, a carei stare de sanatate se imbunatateste, purtatorul de cuvant a precizat ca un astfel de acces "este bazat pe mai multe considerente, inclusiv o aprobare din partea persoanei vizate" si a adaugat: "Orice cerere pentru acces la datele medicale este transmisa catre persoana vizata daca este posibil".

acum 74 luni (3 Apr 2018)

Gary Aitken, seful Laboratorului de Stiinte ale Apararii si Tehnologie de la Porton Down a declarat ca nu s-a putut dovedi ca neurotoxina - noviciok - a fost fabricata in Rusia.

Aitkenhead a confirmat ca pentru a se crea o asemenea substanta, "este nevoie de metode extrem de sofisticate disponibile doar pentru institutii statale". Comentariile vor fi, cel mai probabil, primite bine de Rusia, care insista ca nu se afla in spatele atacului si ca acuzatiile guvernului britanic sunt o provocare. Aitkenhead a declarat: "Am putut stabili ca substanta este intr-adevar din gama novichok si ca este o neurotoxina creata la nivel militar. El a explicat ca pentru a stabili originea substantei, ar fi nevoie si de alte evaluari, unele dintre ele din partea serviciilor secrete, la care are acces guvernul. Am identificat din ce gama face parte si ca a fost creata la nivel militar, dar nu este responsabilitatea noastra sa spunem unde a fost conceputa". El nu a dorit sa comenteze cand a fost intrebat daca laboratorul de la Porton Down a dezvoltat sau a depozitat substante de tip novichok, dar a negat sugestiile Rusiei conform carora neurotoxina folosita pe fostul spion ar fi putut proveni de la Porton Down. El a spus ca Porton Down a oferit consiliere spitalului in care sunt spitalizati Skripal si fiica sa: "Putem oferi si chiar am oferit consiliere spitalului si medicilor pentru a incerca sa stopeze efectele dar este vorba de o substanta extrem de toxica si nu poti sa ii dai pur si simplu cuiva ceva pentru a-i sustine recuperarea". Purtatorul de cuvant al guvernului a declarat: "Dupa cum a spus si prim-ministrul destul de clar, Marea Britanie ar prefera sa aiba in Rusia un partener dispus sa respecte regulile. Dar acest atac din Salisbury face parte dintr-un comportament din ce in ce mai agresiv al Rusiei si reprezinta o faza periculoasa a activitatii rusesti de pe continentul european dar si in afara lui. Intrebat de ce Rusia nu a primit acces la datele medicale ale Yuliei ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro