Experti: In 15 ani vom avea 2,5 pensionari la fiecare salariat
Sistemul public de pensii din Romania este, matematic, falimentar, avand un deficit grosso modo de 30% din anvelopa bugetara a pensiilor, este concluzia expertilor in domeniu, consultati de "Romania libera". Concret, totalul contributiei la asigurari a fost de 18 miliarde de lei, iar cheltuielile sunt de 54 de miliarde de lei. Conform acestuia, sistemele de pensii de tip step by step din Europa, care, de fapt, sunt toate astfel de scheme Ponzi, nu mai rezista.
Sistemul public de pensii din Romania este, matematic, falimentar, avand un deficit grosso modo de 30% din anvelopa bugetara a pensiilor, este concluzia expertilor in domeniu, consultati de "Romania libera".
In prezent, deficitul la anvelopa bugetara a pensiilor este de circa 3 - 4 miliarde de euro. Concret, totalul contributiei la asigurari a fost de 18 miliarde de lei, iar cheltuielile sunt de 54 de miliarde de lei.
"Aceste sisteme de pensii sunt acum falimentare peste tot, nu numai in Romania.
Avem 1,3 pensionari la un salariat
Presiunea actuala pe sistemul public de pensii e de 1,3 pensio-nari la un salariat. Astfel, se vorbeste insistent despre faptul ca in viitor aceste sisteme de pensii vor intra cumva, de facto, in faliment. Sorin Dinu crede ca solutia este crearea de noi locuri de munca, pentru a avea noi salarii, astfel incat sa existe noi contributii la bugetul de pensii. "Pe calcule matematice, rezulta ca este necesara, pentru anularea completa a acestui deficit de 30% al bugetului de pensii, crearea a 1,6 milioane de noi locuri de munca", sustine analistul -economic.
Ce se intampla la nivel global
De fapt, pe plata anuala la buge-tul de pensii din Romania, anvelopa bugetara este in prezent dimensionata la 10-11 miliarde de euro. La finalul anului 2015, volumul total al activelor de pensii, pe 19 piete majore pentru fondurile de pensii, era aproximat la 35.316 miliarde de dolari, la nivel global. Este vorba despre Australia, Mexic, Brazilia, Olanda, Canada, Africa de Sud, Chile, Coreea de Sud, Franta, Spania, Germania, Elvetia, Marea Britanie, Hong Kong, India, SUA, Irlanda, Japonia si Malaezia.
Ponderea relativa a activelor de pensii in PIB a ajuns la 80% in anul 2015. Cele mai mari piete nationale de fonduri de pensii sunt Statele Unite, Marea Britanie si Japonia.
Cum se acopera fondurile de pensii
Diferenta este de sistem, sustine Sorin Dinu. "Europenii au fonduri de pen... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro