Expert NATO: Sunt cinci tipuri de troli rusi

Expert NATO: Sunt cinci tipuri de troli rusi

"Daca incerci sa cauti ceva legat de Ucraina, probabil primele zece informatii aparute sunt furnizate de cei de la Kremlin", spune Sanda Svetoka, o experta in comunicare de la Centrul de Excelenta din Riga. Se folosesc de vorbitori de limba rusa, de mediile sociale din spatiul online si incearca sa construiasca pe faliile existente", subliniaza Sarts, dand asigurari ca vorbeste in calitate de expert, nu de purtator de cuvant al NATO.

acum 56 luni (9 Mar 2016)

Centrul de Excelenta pentru Comunicare Strategica al NATO din Riga, in Letonia, a publicat saptamana trecuta un studiu care releva existenta in aceasta fosta republica sovietica a unui fenomen numit "razboiul pregatitor al informatiilor".

Conform studiului, 1,45% dintre cele aproximativ 200 de mii de comentarii postate in perioada 29 iulie - 5 august 2014 pe primele trei cele mai citite site-uri de stiri din Letonia apartin asa-numitilor "troli" ai Kremlinului. De regula, trolii sunt identificati prin gramatica precara, repetarea unor idei si adresele de IP folosite. Cinci tipuri de troli

Cercetatorii de la centrul de comunicare al NATO din Riga au identificat cinci tipuri de troli. Primul tip este format din trolii care leaga toate relele de conspiratiile conduse de SUA. Al doilea tip este format din "trolii bikini", care se ascund sub profiluri de femei tinere si solicita, cu amabilitate, reconsiderarea unor opinii. Al treilea tip este format din trolii agresivi, care incearca sa te elimine din discutiile de pe forumuri. "Trolul Wikipedia" editeaza bloguri si pagini de internet favorabile Kremlinului, in timp ce "trolul cu atasamente" posteaza in mod constant link-uri catre articole si inregistrari video de pe platformele de stiri din Rusia.

Posturile de televiziune sustinute de Kremlin reusesc sa se strecoare in eter, ziarele in limba rusa publica povesti si materiale diseminate de Moscova, iar ONG-urile finantate cu bani din Rusia ofera experti in toate problemele din lume.

"Daca incerci sa cauti ceva legat de Ucraina, probabil primele zece informatii aparute sunt furnizate de cei de la Kremlin", spune Sanda Svetoka, o experta in comunicare de la Centrul de Excelenta din Riga. red.) construieste o retea pe care sa o poata controla", afirma Ianis Sarts, directorul Centrului de Excelenta pentru Comunicare Strategica al NATO din Riga. Se folosesc de vorbitori de limb... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro