Expert acuzat de un milionar ca a favorizat statul intr-un proces de 20 de milioane de euro: "O sa ne facem singuri dreptate"

Expert acuzat de un milionar ca a favorizat statul intr-un proces de 20 de milioane de euro:

Proprietar al unei suprafete de 150 de hectare de teren la intrarea in Arad dinspre Timisoara, unul dintre cei mai puternici dezvoltatori imobiliari din Banat, Adrian Luca, a ramas odata cu inceperea lucrarilor de construire a autostrazii fara 15 hectare de teren pe care trece soseaua de mare viteza. Expertul Ursulescu, desemnat de CNADNR, a stabilit o valoare de 15 euro/metru patrat, expertul Olariu, desemnat de instanta a stabilit o valoare de 63,87 euro/mp, iar expertul Sipos, numit de Adrian Luca a scos un pret de 89,2 euro/mp, foarte apropiat de solicitarea omului de afaceri. Astfel, Curtea va constata ca doar expertii Opris si Ursulescu au analizat imobilul expropriat potrivit categoriei de folosinta actuala - arabil in extravilan - si nu potrivit unei categorii ipotetice de intravilan construibil", se arata in sentinta Curtii de Apel Timisoara prin care s-a decis acordarea unor despagubiri de 17,94 de euro/mp, atat cat stabilise CNADNR in prima faza si cu putin mai mult decat valoarea stabilita de expertul Ursulescu.

acum 59 luni (19 Oct 2016)

Proprietar al unei suprafete de 150 de hectare de teren la intrarea in Arad dinspre Timisoara, unul dintre cei mai puternici dezvoltatori imobiliari din Banat, Adrian Luca, a ramas odata cu inceperea lucrarilor de construire a autostrazii fara 15 hectare de teren pe care trece soseaua de mare viteza. Nemultumit de pretul de 17,94 euro pe metru patrat oferit de CNADNR pentru expropriere, Adrian Luca a deschis proces in instanta, cerand pentru cei 57.261 de metri patrati pe care trece efectiv autostrada, suma de 5,25 milioane de euro, respectiv 91,77 euro pe metru patrat.

In acelasi timp, Luca a mai solicitat daune de 5,7 milioane de euro pentru 63.000 de metri patrati aflati in "zona de interdictie" legala de construire. Pe langa asta, Adrian Luca a mai cerut 1,2 milioane de euro pentru trei hectare si jumatate care au ramas neexpropriate, dar nu au cai de acces. In plus, omul de afaceri a mai cerut cinci milioane de euro - penalitati pe care dezvoltatorul sustine ca trebuie sa le plateasca pentru ca, din cauza exproprierii, nu a putut onora o promisiune de vanzare-cumparare. In total, Adrian Luca a solicitat Statului despagubiri de 21,4 milioane de euro.

In dosar au fost desemnati trei experti: Alexandru Sipos - numit de reclamantul Adrian Luca, Ioan Remus Ursulescu - desemnat de CNADNR si Marian Olariu, desemnat de instanta. Expertul Ursulescu, desemnat de CNADNR, a stabilit o valoare de 15 euro/metru patrat, expertul Olariu, desemnat de instanta a stabilit o valoare de 63,87 euro/mp, iar expertul Sipos, numit de Adrian Luca a scos un pret de 89,2 euro/mp, foarte apropiat de solicitarea omului de afaceri.

"Cea care reflecta realitatea este cea realizata de expertul judiciar Ursulescu si, partial, cea realizata de expertul Olariu, urmand a inlatura in totalitate concluziile expertului judiciar Sipos (...). Astfel, Curtea va constata ca doar expertii Opris si Ursulescu au analizat imobilul exprop... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro