"Experimentul Syriza" a esuat. Cum cred ecosocialistii ca pot salva Europa

In zona aceasta de esichier politic european sunt grupate formatiuni diverse, foarte vocale si cu intentii apropiate adesea de radical-anarhism: Partidul de Stanga, Noul Partid Anticapitalist, Stanga anticapitalista (Franta), Syriza (Grecia), Miscarea de Stanga (Belgia), Podemos si Izquierda Unida (Spania), Sinistra, ecologia e liberta (Italia) si Os Verdes si Bloco de Esquerda (Portugalia), Alianta stangii verzi nordice (Federatie compusa din Partidul Alianta de stanga din Finlanda, Partidul de stanga din Suedia, Miscarea verzilor si stangii din Islanda, Partidul socialist popular danez si Alianta Rosu-Verde din Danemarca, Partidul socialist de stanga din Norvegia), Die Linke din Germania, unele dintre acestea membre ale Retelei Ecosocialiste Internationale fondata in 2001. Ceea ce va face, cum a fost cazul Greciei, sa fie nevoie de masuri de corectie extrem de dure, de masuri economice si solutii financiare de sustinere bazate pe mecanismele de interventie ale acelui capitalism mereu cu un picior in groapa, in putrefactie si care trebuie inlocuit de o dictatura corecta a maselor populare.

acum 52 luni (26 Jul 2015)

>

Syriza nu este decat una dintre piesele componente - mica, dar foarte vizibila acum deoarece era sa distruga Grecia, amenintand in acelasi timp si structura de rezistenta a arhitecturii UE - ale unui edificiu care construit pe temelia uneia dintre noile ideologii emergente ale Europei: ecosocialismul. Foarte interesanta lista partidelor care se revendica de la aceasta ideologie, unite sub sloganul "Verdele este acum ROSU" (de unde si numele care li se da de "rosii verzi"), cu convingerea ca singura cale de evolutie este o asociere reusita intre principiile ecologiei si cele ale socialismului, propunand o "relectura creatoare a textelor lui Marx, Lenin, Trotki, dar si a clasicilor miscarii ecologiste mondiale".

In zona aceasta de esichier politic european sunt grupate formatiuni diverse, foarte vocale si cu intentii apropiate adesea de radical-anarhism: Partidul de Stanga, Noul Partid Anticapitalist, Stanga anticapitalista (Franta), Syriza (Grecia), Miscarea de Stanga (Belgia), Podemos si Izquierda Unida (Spania), Sinistra, ecologia e liberta (Italia) si Os Verdes si Bloco de Esquerda (Portugalia), Alianta stangii verzi nordice (Federatie compusa din Partidul Alianta de stanga din Finlanda, Partidul de stanga din Suedia, Miscarea verzilor si stangii din Islanda, Partidul socialist popular danez si Alianta Rosu-Verde din Danemarca, Partidul socialist de stanga din Norvegia), Die Linke din Germania, unele dintre acestea membre ale Retelei Ecosocialiste Internationale fondata in 2001. Acestea sunt interesante deoarece, pe fundal de criza, pot sa convinga si pot sa para ca ofera solutii la o stare de nemultumire si neincredere in solutiile oferite de structurile institutionale de la Bruxelles.

Asta este chiar posibil sa se intample rapid atat timp cat, asa cum nota un recent raport redactat de Fundatia Bertelsmann:

...Exista o varietate de motive pentru care exista o respingere a UE. Cele mai importante dintre acestea sunt tea... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro