Experienta unei musulmane cu familie crestina, care a mers in pelerinaj la locurile sfinte ale ortodoxiei
"In primul rand le-am cerut voie celor din grupul de pelerini cu care am mers sa ma lase sa ma rog si eu, chiar daca nu eram de religia lor. "Nu as putea sa mint, sa spun ca sunt crestina" Dincolo de experienta locurilor sfinte pentru crestini, Lecme Ifrim spune ca nu se considera crestina. In sala de examen a intalnit un calugar care avea sa devina unul dintre prietenii ei cei mai buni si omul care i-a oferit posibilitatea sa inteleaga lumea crestina, parintele Efrem de la manastirea Dervent. Sunt unii carora trebuie sa le arati o frunza ca sa inteleaga ca e o frunza acolo, dar sunt unii care vad o pata de culoare si deja iti fac o poveste intreaga", conchide Lacme care se pregateste sa devina membru titular in Uniunea Artistilor Plastici din Romania.
Lacme Ifrim (50 de ani) este o tataroaica din Constanta casatorita cu un navigator.
Prin intermediul familiei, dar si a locului in care traieste, femeia considera ca legatura cu divinitatea, indiferent de numele acesteia, trebuie simtita, trebuie traita.
Primul pelerinaj
"Ideea de a merge in primul pelerinaj a venit la finalul anului 2012, intr-o discutie cu parintele Efrem de la manastirea Dervent care mi-a zis ca in ianuarie urmeaza sa mearga in Tara Sfanta. Atunci mi-am dat seama ca mi-ar fi placut sa merg si eu, nestiind cum este sau ce este acolo. Parintele mi-a propus sa merg cu grupul lor", povesteste Lacme.
Era, totodata, spune femeia, si o oportunitate de a gasi raspunsuri la problemele ei. Isi dorea sa poata sa inteleaga si sa accepte necazul ivit in viata ei. Este vorba despre problemele grave de sanatate cu care s-a nascut primul copil, in anul 2004. Ingrijirea fetei a facut-o pe Lacme sa renunte la serviciul ei in domeniul vanzarilor.
"In primul rand le-am cerut voie celor din grupul de pelerini cu care am mers sa ma lase sa ma rog si eu, chiar daca nu eram de religia lor. Mi s-a parut normal sa le cer voie pentru ca eram in plus, cumva. Nu vreau sa am prieteni bogati sau frumosi, vreau sa am prieteni potriviti sufletului meu.
Peste tot unde a mers cu grupul, Lacme simtea ca acele locuri au ceva special, au o incarcatura deosebita. Timp de 3 saptamani au trecut pe la cele mai importante locuri ale Tarii Sfinte, dar in inima femeii a ramas la Fantana lui Iacov, unde sunt moastele sfantului Filumen, un parinte care a trait in secolul XX. "Acolo am inteles ca aceea era calea mea si daca mi s-a dat problema asta vor aparea in jurul meu oameni care ma vor ajuta. La plecare, un parinte de acolo mi-a oferit un pomelo sa-l duc baiatului, Timur (al doilea copil al familiei)."
Al doilea pelerinaj
La scurt timp dupa ace... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro