Experienta traumatizanta a unui medic diagnosticat cu cancer: "Propria mea mama nu a vorbit cu mine trei luni, era muta. Cancerul explodeaza in Romania"
In schimb, afluxul de pacienti este atat de mare, incat medicii nu au timp sa stea de vorba cu bolnavul. El are nevoie de dialog cu medicul, are nevoie de incurajare, de explicatii, or realitatea este ca medicii sunt atat de asaltati de pacienti, inca isi fac treaba cum pot. Am primit ajutor, in schimb, de la colectivul de la munca, de la comunitatea din jurul bisericii la care merg. Am vazut cancer mamar si la 20 de ani, si la 30 de ani, contrar la ceea ce am invatat in facultate, ca riscul de cancer creste odata cu varsta. Puteam sa mai stau jumatate de an acasa, dar am zis ca incerc sa revin la munca pentru ca pot si pentru ca imi este dor de normalitate. Un bolnav cu cancer nu va mai avea viata de dinainte de boala niciodata pentru ca boala poate recidiva sau poate sa faca metastaze si dupa noua, si dupa 10 ani. Cunosc un caz cu metastaze cerebrale la 20 de ani de la diagnosticarea cancerului de san.
excizie a glandei mamare), o reconstructie a sanului pierdut initial si o reinterventie pentru scoaterea implantului respins de organism. Medicul a facut prima mastectomie la IRO Iasi, operatie in timpul careia a optat si pentru refacerea sanului afectat de tumora. Mai apoi, medicul a optat si pentru inlaturarea sanului neafectat de cancer intr-o clinica privata din Suceava. Interventiile realizate la IRO Iasi au fost decontate de Casa de Asigurari de Sanatate. Operatia efectuata in sistem privat a fost platita integral de medicul botosanean deoarece CNAS nu deconteaza mastectomia la cerere, in scop profilactic sau estetic. Am venit in contact de foarte multe ori cu bolnavi oncologici in timpul garzilor. A fost insa o experienta cumplita sa fiu eu in pielea unui pacient si mi-am dat seama ca lucrurile nu sunt asa cum credeam inainte sa fiu bolnava. In momentul in care diagnosticul se pune cu mare probabilitate, intri intr-o panica teribila, nu ai pe nimeni sa te consilieze, parca te arunca cineva in ocean si tu nu stii sa inoti. Am ales sa merg la Institutul Regional de Oncologie Iasi, pentru ca era spitalul cu specific situat cel mai aproape. In acelasi timp cu mine a fost diagnosticata si o cunostinta care a ales sa mearga la Cluj, numai ca a trebuit sa mai astepte doua luni pentru biopsie. Cand ai diagnosticul de cancer, timpul este foarte important si nu poti sa astepti. Cum ati fost ingrijita la Institutul Regional de Oncologie Iasi? IRO Iasi mi-a lasat o parere foarte buna din punct de vedere administrativ, pentru ca nu-i lipseste nimic pacientului in cursul internarii si tratamentului. In schimb, afluxul de pacienti este atat de mare, incat medicii nu au timp sa stea de vorba cu bolnavul. El are nevoie de dialog cu medicul, are nevoie de incurajare, de explicatii, or realitatea este ca medicii sunt atat de asaltati de pacienti, inca isi fac treaba cum pot. Eu, de exemplu, am fost programata dimineata, nu aveam pat liber, dar mi s-au luat analizele intre timp... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro