Exorcismele in Biserica Ortodoxa. De ce nu se citesc blestemele asupra diavolului in prima zi din an

Exorcismele in Biserica Ortodoxa. De ce nu se citesc blestemele asupra diavolului in prima zi din an

De ce nu se citesc pe 1 ianuarie Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane a stabilit in anul 2011, printr-o decizie ca "Episcopii chiriarhi vor adresa clerului indrumarea pastorala si duhovniceasca de a respecta randuiala citirii Molitfelor Sfantului Vasile cel Mare in zile de post, in cazuri individuale si, dupa caz, in legatura cu Taina Sfantului Maslu, atunci cand bolnavul solicita, aceasta randuiala trebuind sa fie insotita de post si spovedanie, atat din partea clericilor, cat si a credinciosilor. Urmatoarele doua rugaciuni se citesc cu fata spre rasarit fiind adresate lui Dumnezeu, pentru a alunga de la candidat puterea celui rau si a-l feri de bantuiala protivnicului, de intampinarea vicleanului, de dracul cel de la amiaza si de nalucirile rele.

acum 74 luni (1 Jan 2018)

In randul rugaciunilor speciale pentru vindecarea trupeasca si spirituala a credinciosului, Biserica Ortodoxa cuprinde si Molitfele Sfantului Vasile cel Mare. Aceste rugaciuni au fost scrise in scopul de a ajuta celor posedati de diavol si constau intr-o serie de blesteme adresate acestuia. Astfel, se pleaca de la realitatea existentei raului in lume, a fortei acestuia si necesitatea luptei pentru a salva un suflet pe care raul pune stapanire. Te blestem pe tine, cel aruncat din lumina cea de sus si surpat pentru mandrie in intunericul adancului. Te blestem pe tine cu Dumnezeu, Care prin cuvant toate le-a zidit si cu Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul Lui cel Unul-Nascut, Care, mai inainte de veci, in chip de negrait si fara patima, S-a nascut dintr-insul", se arata intr-un fragment din aceste rugaciuni speciale.

Pregatire speciala

Pentru citirea unor astfel de rugaciuni care se adreseaza direct diavolului trebuie sa fie speciala, atat din partea preotului, cat si din partea celui care solicita sa i se citeasca aceste exorcisme. Acelasi lucru trebuie sa-l faca si cel care se considera posedat de cel rau si cei din familie care vor fi de fata la ritual.

Preotul Profesor Nicolae Necula noteaza ca "aceste rugaciuni au de obicei forma poruncitoare, de imprecatie sau blestem. Prin ele diavolul si puterea lui sunt fortate prin invocarea numelui lui Dumnezeu sa plece de la persoana respectiva si de la bunurile sau locurile bantuite de puterea diavolului, sa se indeparteze si sa nu le mai faca niciun rau.

De ce nu se citesc pe 1 ianuarie

Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane a stabilit in anul 2011, printr-o decizie ca "Episcopii chiriarhi vor adresa clerului indrumarea pastorala si duhovniceasca de a respecta randuiala citirii Molitfelor Sfantului Vasile cel Mare in zile de post, in cazuri individuale si, dupa caz, in legatura cu Taina Sfantului Maslu, atunci cand bolnavul solicita, aceasta ra... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro