Exodul mamelor: cum a ajuns un copil sa aiba doua mame in Moldova si una in Franta

In satul Corjeuti oamenii vorbesc curent limba franceza Satul Corjeuti e la jumatate de ora de Iasi si la o azvirlitura de bat de vama Lipcani. An dupa an aceleasi familii, de francezi sau de romani, o asteapta saptaminal sa le desprafuiasca viata, sa le purifice baile, sa le stearga geamurile, inca o data si inca o data, pina cind iluzia e perfecta, sticla nu mai exista, poti intinde mana si atinge in direct realitatea de departe. O sa invete cu baiatul ei cel mare ce are de reinvatat, o sa-si dea "corijenta", o sa fie mama suta la suta, si cine stie, poate o sa mai faca si alti copii, daca va trebui, pina cind cuvintul pe care primul copil nu i l-a spus ani de zile n-o sa se mai opreasca dincolo de geamul perfect curatat, de parca nici nu exista. Malina si tata voiau bani de vacanta si de lucruri noi in casa, Bunu voia sa-si duca la bun sfirsit renovarea, tot vorbea de refacut fatada casei, poate doar Buna sa-si fi dorit reintoarcerea ei, dar nu se vedea asta.

acum 68 luni (2 Jun 2015)

Pe Radita "doamna invatatoare o intreaba ce face mama in Italia si cit cistiga. Doamna invatatoare doar zimbeste de parca tine o ata intre buze si le sparge cu umbrela, unul cite unul. Mama face menaj si cistiga cinstit, nu are de ce sa-ti fie rusine, ii explica Buna.

Ce i-as "reprosa" lui Dan Lungu este ca te baga in sufletul Raditei si nu mai ai apoi nici o sansa: faci gesturile ei, gindesti gindurile ei, compari acadelele lui nenea Miron, vecinul, trimise de tanti Aspazia tot din Italia, cu bomboanele in ambalaje "de ti-era mila sa le desfaci, mai bine le mincai cu totul", pe care i le trimitea mama; ridici chepengul si te urci pe acoperisul blocului, te asezi pe cornisa, la margine, si incepi sa te joci de-a Dumnezeu.

Pina pe le jumatatea cartii i-am mai "reprosat" autorului, dar rau de tot, ca Letitia, maica-sa, se gindeste la orice altceva, peste zi, acolo, in Italia, decit la Radita, aia mica, ramasa ca si sor-sa mai mare, Malina, acasa.

Marina* a dat 5.100 de euro ca sa fie "trecuta", ilegal, din Republica Moldova in Spania. Banii i-a imprumutat de la banca, 5.100 de euro ea, 5.000 de euro pentru Ionica, sotul ei. Baietelul lor, Darius, de un an si o luna, a ramas acasa, cu bunica, mama ei.

In satul Corjeuti oamenii vorbesc curent limba franceza

Satul Corjeuti e la jumatate de ora de Iasi si la o azvirlitura de bat de vama Lipcani. s-a dat de mai multe ori la ProTv". Mirele si mireasa care petrec "La Paris" au in fotografii drept gaj de iubire Turnul Eiffel, ridicat in miniatura in gradina lacasului de nunti. Ea si-a gasit repede de lucru, avea grija de o fetita, si Marina recita ca pe apa orele de lucru, ramase in minte cu precizie, 8 ani mai tirziu. Numai ca Ionica nu-si prea mai gasea de lucru acolo, micile intreprinderi de constructii dadeau faliment pe capete, era inceputul sfirsitului. Marina si Ionica aveau de dat inapoi la banca 10100 de euro, plus dobinda, plus un copil ramas in alt... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro