Exista vreo legatura intre albirea timpurie a parului si stilul de viata stresant?
Primele fire de par alb apar in jurul varstei de 30 de ani, de obicei la tample, iar apoi se extind in restul capului. Incaruntirea parului este determinata de factori genetici, nu de stilul de viata sau de stres, spun cercetatorii.
Chiar daca multi cred ca stresul si un stilul de viata agitat, dezechilibrat, duc la o incaruntire prematura a parului, acest lucru nu este adevarat. Cercetarile stiintifice nu au demonstrat o legatura clara intre albirea parului si stilul de viata, scrie Rodney Sinclair in publicatia The Conversation.
Primele fire de par alb apar in jurul varstei de 30 de ani, de obicei la tample, iar apoi se extind in restul capului. Cei mai multi barbati au un sarm aparte cu parul usor grizonat si nu se feresc sa-l arate, in timp ce femeile recurg de obicei la diferite artificii si isi vopsesc parul.
In jurul varstei de 50 de ani, jumatate din populatie este carunta in proportie de 50%, arata studiile. Barbatii sunt de obicei mai afectati decat femeile, iar din punct de vedere etnic, rasa caucaziana (alba) este defavorizata, comparativ cu asiaticii sau persoanele de culoare.
Culoarea parului este determinata de celulele numite melanocite, care se afla in firul de par. Culorile diferite sunt date de procentul in care aceste celule contin pigmenti de culoare neagra si maronie, comparativ cu pigmentii de culoare rosie si galbena.
Melanocitele confera culori diferite parului si in functie de zona unde acesta este localizat. De exemplu, parul pubian este mai inchis la culoare, la fel si genele. Asta se intampla datorita prezentei unei cantitati mai mari de pigmenti de culoare rosie. De exemplu, nivelul crescut de progesteron si estrogen din corpul unei femei gravide poate duce la o culoare mai inchisa a parului, la fel si tratamentele pentru epilepsie.
Incaruntirea parului este determinata de factori genetici, nu de stilul de viata sau de stres, spun cercetatorii. Este vorba in special de vitiligo si alopecia areata, afectiuni care distrug celulele cu pigmenti. Incaruntirea prematura poate sa apara si in unele forme de anemie sau de boli ale tiroidei. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro